Nederlandse achten naar herkansing

Foto: ANP

De Nederlandse achten hebben bij de wereldbeker roeien in Zevenhuizen de eerste kans op een finaleplaats gemist. De mannenploeg zette de derde tijd neer in de eerste serie, die werd gewonnen door Duitsland. Alleen de nummer één ging meteen door naar de eindstrijd. Oranje is aangewezen op de herkansing zaterdag op de Willem-Alexander Baan. De vrouwen acht van Oranje kwam niet verder dan de vijfde tijd en gaat eveneens op herhaling.

Het wedstrijdprogramma van de eerste dag moest door de raceleiding diverse keren worden uitgesteld en aangepast vanwege de slechte weersomstandigheden in de Rotterdamse regio. Uiteindelijk konden de series rond 14.30 uur van start gaan, maar dan wel in de vorm van zogenoemde time trials op één baan.

In de lichte vrouwen dubbeltwee haalden olympisch kampioene Ilse Paulis en Marieke Keijser de halve eindstrijd. Het duo, vorig jaar goed voor de Europese titel, roeide voor de eerste keer dit seizoen samen weer eens een wedstrijd. Ze eindigden als derde in hun serie, maar op basis van hun tijd gingen ze door. Vanwege een langdurige rugblessure bij Keijser moest Paulis tot de derde wereldbeker in Zevenhuizen een ander traject afwerken.

De vrouwen dubbelvier, die eerder dit jaar EK-zilver veroverde, moet zaterdag in de herkansing in actie komen. Ook de mannen dubbelvier, goed voor EK-goud, wist zich niet meteen te plaatsen voor de finale. Beide viertallen eindigden als tweede in hun manche.

De vrouwen vier-zonder haalde evenmin direct de eindstrijd. De Europese kampioenen, die dit seizoen nog ongeslagen waren, gaven in hun manche bijna 5 seconden toe op Australië. In de dubbeltwee plaatsten Melvin Twellaar en Stef Broenink zich voor de halve finales, evenals Amos Keijser en Niki van Sprang. Ook Lisa Scheenaard en Guillaume Krommenhoek kwalificeerden zich in de skiff voor de halve eindstrijd.