Schaatsster Leerdam prolongeert Nederlandse titel op 1000 meter

Foto: ANP

Schaatsster Jutta Leerdam heeft met de nodige overmacht haar Nederlandse titel op de 1000 meter geprolongeerd. De 21-jarige sprintster, Europees en wereldkampioene op deze afstand, snelde in het lege Thialf naar een fraaie tijd van 1.13,86. Femke Kok gaf als nummer 2 ruim een seconde toe op de kopvrouw van Worldstream: 1.15,16.

Drievoudig kampioene Ireen Wüst pakte brons met 1.15,40. Jorien ter Mors, regerend olympisch kampioen op deze afstand, belandde met een tijd 1.15,44 net naast het podium (vierde). Ze won vrijdag bij de NK afstanden de 1500 meter en eindigde zaterdag op de dubbele 500 meter ook al als vierde.

Voor Kok (20) was het haar tweede NK-medaille in Heerenveen. De talentvolle Friezin veroverde zaterdag de Nederlandse titel op de 500 meter. De onttroonde Leerdam moest op de sprint genoegen nemen met zilver.

Suzanne Schulting, olympisch shorttrackkampioene op de 1000 meter, eindigde met een tijd van 1.15,76 op de zesde plek.

“Het ging heel goed en ook heel hard”, liet Leerdam bij de NOS opgetogen weten. “Ik dacht na mijn finish: ‘1.13,8, nu al’? Ik heb altijd moeite om aan het begin van het seizoen er echt in te komen. Daarom was ik verbaasd dat ik nu al zo snel over de baan ging. Maar mijn basisniveau is echt omhoog gegaan. Ik voel me beter en sterker dan vorig seizoen en dat kan ik nu ook op het ijs laten zien. Ik weet dat 1.13 niet mijn limiet is. Ik kan nog veel harder. Maar dit is een heel mooi begin.”