Nederlandse schaatssters pakken WK-goud op achtervolging

Foto: ANP

Nederland heeft bij de WK afstanden in Thialf goud gewonnen op de ploegachtervolging voor vrouwen. Het trio van Oranje finishte in de vierde en laatste schaatsrace na zes ronden net voor tegenstander Canada: 2.55,79 minuten tegen 2.55,97. Dankzij een machtige eindsprint ging de winst ternauwernood naar de thuisploeg. Rusland pakte brons met 2.59,35.

Namens Nederland kwamen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten in actie. Zij reden tegen de Canadese schaatssters Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais, met de Fries Remmelt Eldering als bondscoach.

Japan, olympisch en wereldkampioen bij de vrouwen op de achtervolging, zag af van WK-deelname wegens de coronacrisis. Ook onder meer China en Zuid-Korea zagen het niet zitten om de Friese schaatsbubbel in te gaan. De Japanse vrouwenploeg, onder leiding van de succesvolle bondscoach Johan de Wit, reed vrijdag in Nagano voor de goede orde ook een achtervolging en eindigde in een tijd van 2.57,27.

Bij de tweede wereldbeker eind vorige maand in Heerenveen klopte de Canadese ploeg het Nederlandse team nog met bijna 1 seconde verschil (2.54,64 tegen 2.55,58). Daarna besloten bondscoach Jan Coopmans en zijn rijdsters van tactiek te veranderen, min of meer afgekeken van Canada en Noorwegen: minder aflossingen aan kop en meer onderling duwen, om op snelheid en in hetzelfde ritme te blijven. Dat lukte uitstekend in de afsluitende race, met Wüst en De Jong als kopvrouwen en Schouten als duwende diesel.

“Beter laat dan nooit”, zo redeneerde Wüst, die in de aanloop naar de WK aangaf dat Nederland op de achtervolging een beetje stil was blijven staan. De vijfvoudig olympisch kampioene, normaal gesproken bezig aan haar laatste WK afstanden, was sinds 2007 steeds van de partij op dit WK-onderdeel. Ze behaalde vrijdag haar zesde wereldtitel op deze discipline, naast ook nog eens zes zilveren plakken. Op de Olympische Spelen veroverde de 34-jarige Brabantse een keer goud (2014) en een keer zilver (2018) op de achtervolging.

De Jong won donderdag in Thialf haar eerste wereldtitel op de 3000 meter. Schouten pakte brons op die afstand.