Djokovic voor negende keer de beste op Australian Open

Foto: ANP

Novak Djokovic heeft voor de negende keer de Australian Open gewonnen. De Servische nummer 1 van de wereld was in de finale duidelijk te sterk voor de Rus Daniil Medvedev: 7-5 6-2 6-2. Voor Djokovic is het zijn achttiende grandslamtitel. Hij heeft nu twee titels minder dan Roger Federer en Rafael Nadal.

De eenzijdige finale was geen moment spannend. Djokovic kwam meteen met 3-0 voor en na een snelle break terug pakte hij na een slordige game van Medvedev op 6-5 de eerste set.

In de tweede set nam Medvedev meteen een break voorsprong, maar toen hij die direct weggaf was het klaar met zijn verzet. De nummer 4 van de wereld ging steeds minder spelen, sloeg nog een racket kapot en kon op eigen service nog maar een paar games pakken.

Na een uur en 53 minuten verzilverde Djokovic, die in Melbourne nog nooit een finale verloren heeft, op de opslag van Medvedev zijn eerste wedstrijdpunt met een smash.

De 33-jarige Djokovic was vorig jaar in Melbourne voor het laatst de beste op een grandslamtoernooi. Op de US Open werd hij gediskwalificeerd, op Roland Garros verloor hij in de finale van Rafael Nadal en Wimbledon ging vanwege het coronavirus niet door.

In de eerste week van het toernooi had Djokovic nog te maken met fysieke problemen. Hij liep in de derde ronde tegen Taylor Fritz een buikspierblessure op en moest vrezen voor uitschakeling. Hij won die partij echter in vijf sets. In de twee partijen die daarop volgden had hij vier sets nodig, net als in de tweede ronde. In de halve finales, tegen de Rus Aslan Karatsev, was Djokovic naar eigen zeggen weer pijnvrij. In de finale maakte hij ook een zeer fitte indruk.

Medvedev (25) stond voor de tweede keer in de eindstrijd van een grandslamtoernooi. In 2019 verloor hij in de finale van de US Open in vijf sets van Nadal. Medvedev had zijn laatste twaalf wedstrijden tegen een speler uit de top 10 allemaal gewonnen. Hij was twintig duels op een rij ongeslagen.