Twintigste landstitel hockeysters Den Bosch

Foto: ANP

De hockeysters van Den Bosch hebben voor de twintigste keer in de clubgeschiedenis de landstitel veroverd. De ploeg van scheidend coach Raoul Ehren won ook de tweede wedstrijd in de finale van de play-offs met 1-0 van Amsterdam.

Die treffer viel letterlijk in de laatste seconden van de wedstrijd, toen Den Bosch nog een strafcorner kreeg. Frédérique Matla schoof de bal met een harde sleeppush in het doel.

Voor Ehren was het zijn 350e officiële wedstrijd als coach van Den Bosch. Hij gaat nu aan de slag als bondscoach van het nationale Belgische vrouwenteam. International Lidewij Welten, speelster van Den Bosch, viel tegen het einde van de wedstrijd uit met op het oog een beenblessure.

Amsterdam vocht voor wat het waard was en de ploeg van trainer Robert Tigges was in de eerste helft de betere ploeg. Veel kansen kwamen er niet. Michelle Fillet mocht aanleggen voor de enige strafcorner, maar keepster Josine Koning van Den Bosch keerde het schot. Aanvoerster Welten had kort daarna de mogelijkheid om te scoren voor de thuisploeg, maar keepster Anne Veenendaal redde de inzet.

In de tweede helft vloeiden de krachten geleidelijk weg bij Amsterdam en nam Den Bosch het initiatief over. De Brabantse ploeg kreeg nog drie strafcorners. Matla miste de eerste twee, maar bij de derde was het wel raak. Het eindsignaal had toen al geklonken, maar de strafcorner mocht reglementair nog worden genomen.

“Ongelooflijk”, zei de glunderende Matla na afloop bij Ziggo Sport. “Het was heel spannend. De hele wedstrijd was het trekken en sleuren, maar we wisten ook dat een strafcorner ons de zege kon brengen. Het team vertrouwde erop dat ik de bal raak zou pushen. Voor mij was een kwestie van de keuze maken, visualiseren en slepen.”