Transgenderatlete Hubbard is

Foto: ANP

Transgenderatlete Laurel Hubbard voelt zich “dankbaar en nederig” na haar selectie voor de olympische ploeg van Nieuw-Zeeland. Dat schrijft de atlete in een verklaring. Hubbard zal meedoen op het onderdeel gewichtheffen.

“Ik ben dankbaar en nederig door de vriendelijkheid en steun die ik van zoveel Nieuw-Zeelanders heb gekregen”, reageert Hubbard maandag in een verklaring die door het Nieuw-Zeelandse olympisch comité naar buiten is gebracht. Voorzitter van het comité Kereyn Smith spreekt van “een historisch moment voor de sport en voor het Nieuw-Zeelandse team”.

De 43-jarige Hubbard nam deel aan mannenwedstrijden voordat ze in 2013 van geslacht veranderde en wordt voor zover bekend de eerste transgender die uitkomt op de Spelen. Haar deelname is mogelijk omdat het bestuursorgaan van het gewichtheffen eerder de kwalificatie-eisen voor Tokio heeft aangepast en ze aan alle kwalificatiecriteria voor transgenderatleten voldoet. Zo liggen de testosteronwaardes van Hubbard onder de door het Internationaal Olympisch Comité vereiste drempel.

“We erkennen dat genderidentiteit in de sport een zeer gevoelige en complexe kwestie is, die een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het speelveld”, zei hoofd Kereyn Smith van het Nieuw-Zeelandse olympisch comité in een verklaring. Ondanks dat haar testosteronwaardes onder de vereiste drempel liggen, zeggen critici dat ze tal van fysieke voordelen heeft door als man op te groeien, waardoor haar aanwezigheid in de competitie oneerlijk is voor vrouwelijke atleten.