Testevenementen voor Winterspelen Beijing onder grote druk

Foto: ANP

Voor de organisatoren van de Winterspelen van Beijing begint vrijdag een serie van zogenoemde testevents. Dat gebeurt “onder grote druk” nu China heeft besloten dat de komst van de wintersporters februari volgend jaar zal plaatsvinden onder een streng regime. Toeschouwers van buiten China zijn niet welkom, terwijl sporters, begeleiders en andere betrokkenen 21 dagen in quarantaine moeten als zij niet gevaccineerd zijn.

Het organisatiecomité gaat alle aangekondigde maatregelen om het coronavirus buiten te sluiten vanaf vrijdag testen in een reeks van plaatselijke wedstrijden, internationale toernooien en trainingsstages met buitenlandse sporters. “We verwachten dat meer dan 2000 atleten van buiten China, begeleiders en officials naar China zullen afreizen”, meldde Yao Hui, verantwoordelijk voor de diverse locaties waar wordt gesport tijden de Spelen. “We staan onder grote druk wat betreft de preventie tegen en controle op corona.”

China heeft de grenzen vrijwel gesloten om Covid-19-infecties tegen te gaan, maar wijkt daar nu van af met de komst van voornamelijk Aziatische atleten, alsmede sporters uit Europa en Noord-Amerika. Nederland stuurt onder meer een juniorenploeg naar schaatswedstrijden. Op de drie belangrijkste olympische locaties zijn de komende weken wedstrijden in onder meer skiën, snowboarden, bobsleeën en ijshockey.

De Winterspelen zijn van 4 tot en met 20 februari. De afgelopen winter zouden er als testwedstrijden zijn maar die werden vanwege de coronapandemie afgelast.