Schaatser Van der Poel hecht niet te veel waarde aan ruime zege

Foto: ANP

Schaatser Nils van der Poel had genoten van de eerste 5000 meter van het seizoen. De Zweed zette met een nieuw baanrecord van 6.15,56 minuten de concurrentie op forse achterstand bij de wereldbeker in het Poolse Tomaszów Mazowiecki en ging verder met winnen zoals hij afgelopen seizoen eindigde. “Ik heb veel plezier gehad vandaag.”

“Ik ben in goede vorm, maar je moet niet te veel waarde hechten aan de resultaten vroeg in het seizoen”, zei Van der Poel na zijn zege tegen de NOS. “Jorrit Bergsma reed een paar weken geleden 6.07 en dat is ook waanzinnig goed op dat moment van het seizoen. Er zijn er altijd die ineens met goede resultaten komen. Vandaag had ik een goede dag. Mijn laatste rondjes voelden als een training, maar ik heb de afgelopen week zo’n 130 kilometer geschaatst in rondjes 30,0 of lager.”

Van der Poel pakte vorig seizoen in Thialf de wereldtitels op de 5000 en 10.000 meter. De laatste afstand won hij in een indrukwekkend nieuw wereldrecord. “Ik had toen mijn piek. Ik hoop dat ik dat dit jaar kan herhalen.”

Patrick Roest werd met 6.21,03 derde en was vooral ontevreden over de grote achterstand op Van der Poel. “Dat gat is groot, te groot”, zei hij. “Ik heb nog een flink gat te dichten. De rit zelf voelde ook niet heel goed. Ik wilde versnellen maar kwam niet onder die rondjes van 30,1. Ik moet nog fitter worden en nog meer uitrusten. Ik sta hier een beetje moe aan de start. Daardoor heb ik de power niet om mijn race af te bouwen.”