Tennisser Van de Zandschulp pakt Nederlandse titel

Foto: ANP

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft in Amstelveen de Nederlandse titel veroverd. De 26-jarige Gelderlander, nummer 57 van de wereld, had in de finale drie sets nodig om Gijs Brouwer te verslaan: 3-6 7-5 6-4. De als eerste geplaatste Van de Zandschulp pakte zijn tweede Nederlandse titel.

Vijf jaar geleden won hij voor het eerst het NK. Van de Zandschulp versloeg toen Robin Haase in de finale in Rotterdam. “Toen was ik de underdog, nu was ik als eerste geplaatst en verwachtten mensen van me dat ik het toernooi zou gaan winnen. Maar dat is lastiger dan het lijkt”, zei Van de Zandschulp, die dit jaar zijn grote doorbraak beleefde. Als qualifier bereikte hij de kwartfinales van de US Open. Van de Zandschulp kwam ook de mondiale top 100 binnen.

Het NK werd gespeeld op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Publiek was daar vanwege de coronamaatregelen niet welkom. Van de Zandschulp vliegt over een week naar Australië, waar hij zich op twee ATP-toernooien gaat voorbereiden op de Australian Open. De Nederlands kampioen is vanwege zijn positie op de mondiale ranglijst rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi.

“Dit is een mooi begin van het seizoen”, aldus Van de Zandschulp, die in de halve finales titelverdediger Jelle Sels had verslagen (5-7 6-3 6-3). Vorig jaar moest Van de Zandschulp in de NK-finale tegen Sels geblesseerd opgeven.

Tallon Griekspoor, de nummer 65 van de wereld, deed deze week niet mee in Amstelveen. Hij meldde zich op het laatste moment af voor het NK. Griekspoor won de afgelopen maanden vijf challengertoernooien op rij.

Bij de vrouwen ging de Nederlandse titel ook naar de nummer 1 van de plaatsingslijst, Suzan Lamens. De 22-jarige Lamens versloeg de als derde geplaatste Stephanie Visscher met 6-3 6-2. Onder anderen Lesley Pattinama-Kerkhove, de kampioene van vorig jaar, Arantxa Rus en Richèl Hogenkamp deden niet mee.