Nederlandse tennissers in Daviscup Finals tegen VS en Britten

Foto: ANP

De Nederlandse tennissers nemen het in de groepsfase van de Daviscup Finals op tegen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Kazachstan. Oranje speelt de drie groepswedstrijden in poule D in Glasgow.

De groepsduels worden van 14 tot en met 18 september afgewerkt. Ook Valencia, Bologna en Hamburg huisvesten een groep. Mocht Oranje eerste of tweede worden in de poule, dan kwalificeert de ploeg van captain Paul Haarhuis zich voor de knock-outfase, eind november in Malaga.

Taylor Fritz en Reilly Opelka zijn op dit moment de twee beste tennissers van de VS. Zij staan respectievelijk 13e en 17e op de wereldranglijst. Bij de Britten is Cameron Norrie, de mondiale nummer 11, de kopman. Dan Evans staat 35e en Andy Murray 81e. Botic van de Zandschulp is op de 40e plek de beste Nederlander, Tallon Griekspoor staat zestien plekken lager.

Toevalligerwijs waren Groot-Brittannië en Kazachstan ook de tegenstanders in 2019, toen Nederland voor het eerst meedeed aan het eindtoernooi van het landenevenement. Oranje verloor toen in Madrid twee keer met 2-1.

Nederland plaatste zich in maart voor de Daviscup Finals door Canada in Den Haag met 4-0 te verslaan. Canada mag alsnog meedoen omdat de Russische tennissers, die vorig jaar de titel pakten, worden geweerd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Spanje en Servië zitten samen in de groep, waardoor Rafael Nadal en Novak Djokovic elkaar in Valencia al tegenkomen in de groep als ze deelnemen aan de Daviscup Finals. Ook Canada en Zuid-Korea zitten in die poule. In groep A, gespeeld in Bologna, staan Kroatië, Italië, Argentinië en Zweden tegenover elkaar. In groep C (Hamburg) zitten Frankrijk, Duitsland, België en Australië.

De Daviscup werd enkele jaren geleden flink hervormd. In plaats van meerdere speelweekeinden verdeeld over het jaar is er gekozen voor een groot eindtoernooi aan het einde van het seizoen.