Basketballers Boston Celtics na twaalf jaar terug in NBA-finale

Foto: ANP

Boston Celtics heeft na twaalf jaar weer eens de grote finale van de NBA bereikt. De basketballers uit Boston wonnen in de best-of-sevenserie tegen Miami Heat het beslissende zevende duel met 100-96. De Celtics gaan nu met Golden State Warriors strijden om het kampioenschap in de Amerikaanse topcompetitie.

Boston Celtics werd zeventien keer kampioen van de NBA, waarmee het samen met Los Angeles Lakers recordhouder is. De laatste titel dateert echter van 2008. Twee jaar later bereikte de ploeg nog een keer de finale, waarin de Lakers met 4-3 wonnen. In de afgelopen vijf jaar stonden de Celtics drie keer in de eindstrijd van de Eastern Conference, maar het lukte ze steeds niet om door te dringen tot de algehele NBA-finale.

De Warriors pakten eerder al de titel in het westen door Dallas Mavericks met 4-1 te verslaan. In het oosten was de spanning een stuk groter. Miami Heat verspeelde in de serie tegen Boston Celtics tot twee keer toe een voorsprong, waarna de Celtics met winst van wedstrijd vijf op ‘matchpoint’ kwamen. De club uit Florida trok in Boston de stand echter weer gelijk, waardoor alles aankwam op de slotwedstrijd zondagavond in Miami.

Boston Celtics nam in het eerste kwart een flinke voorsprong en gaf die niet meer uit handen, al kwam Miami Heat in de slotfase nog heel dichtbij. Met minder dan 17 seconden op de klok en een stand van 98-96 kreeg Jimmy Butler de kans om de club uit Florida op voorsprong te schieten, maar zijn poging tot een driepunter belandde op de voorkant van de ring. Vervolgens gooide Marcus Smart aan de andere kant twee vrije worpen raak. Jayson Tatum maakte 26 punten voor de winnende ploeg, Jaylen Brown en Smart beiden 24.

“Fantastisch dat we eindelijk deze hobbel hebben genomen”, zei Tatum over het bereiken van de grote finale. “Weinig mensen geloofden in ons. We hebben de zwaarste route genomen, maar we zijn er.” De Celtics versloegen in de vorige ronde Milwaukee Bucks, de kampioen van 2021, ook al met 4-3.