Golfer Luiten ziet ‘de oude Joost’ terug na goede start in 2023

Foto: ANP

Golfer Joost Luiten heeft na een moeizaam jaar de weg omhoog weer ingeslagen in 2023. De zesvoudig toernooiwinnaar op de Europese Tour ziet in zichzelf weer “de oude Joost terug” en keek maandag op een persbijeenkomst voor de KLM Open in Cromvoirt met vertrouwen vooruit.

Na jarenlang gebivakkeerd te hebben in de mondiale top 100, met de 28e plek als hoogste positie, zakte Luiten vorig jaar ver weg. De 37-jarige Bleiswijker sloot het jaar af op de 437e positie op de wereldranglijst. Met twee derde plaatsen in India en Thailand in de laatste weken staat hij inmiddels weer op plaats 316.

“Ik heb inderdaad een paar goede weken achter de rug”, beaamt Luiten tijdens een bijeenkomst voor de KLM Open 2023, het Nederlandse toernooi waarvoor hij ambassadeur is. “Voor mij is het ook wel heel lekker dat ik mezelf weer herken.”

Naast fysiek ongemak speelde afgelopen jaar ook het overstappen naar een nieuwe swingcoach mee bij de neerwaartse spiraal. “Met een nieuwe coach heb je niet meteen resultaat. Het is een proces. Nu, na precies een jaar, voelen de veranderingen natuurlijk aan. Het voelt goed en de resultaten komen nu ook. Het is erg lekker om omhoog te kunnen kijken”, aldus Luiten.

Luiten eindigde medio februari als derde in Bangkok op de Thailand Classic, zijn beste prestatie in vier jaar tijd. Een week later volgde ook een derde plaats in New Delhi op de India Open. Winnen zat er nog niet in, maar “het begint allemaal met in positie komen”, aldus Luiten. “In Thailand speelde winnaar Thorbjørn Olesen iedereen weg, daar doe je weinig aan. In India scheelde het maar twee slagen, dus dan ga je toch even denken aan de mogelijkheden die je nog hebt laten liggen. Maar uiteindelijk moet ik er blij mee zijn.”

“Het gaat erom dat je weer gevaarlijk kunt zijn, dat je solide en constant speelt. Dan weet ik zeker dat het kwartje weer een keer mijn kant op gaat vallen.” De kans is niet ondenkbaar dat dit gebeurt op de KLM Open, die van 25 tot en met 28 mei op Bernardus Golf in Cromvoirt wordt gespeeld. “Vorig jaar stond ik op deze baan na de eerste dag aan de leiding, waarna ik de dagen daarna wegviel. Dit jaar moet het andersom”, aldus de tweevoudig winnaar van het Nederlandse toernooi.