CDA-burgemeester Eijsden-Margraten weg om integriteitsaffaire

Foto: ANP

CDA-burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten is per direct opgestapt. Dat maakte Akkermans dinsdagavond bekend aan het begin van een vergadering van de gemeenteraad van het Limburgse dorp.

Naar eigen zeggen besloot Akkermans zijn functie “met pijn in mijn hart” ter beschikking te stellen. Aanleiding is de toenemende kritiek op zijn persoon in de slepende affaire rond landschapsbeheerder IKL, die eerder al het politieke lot bezegelde van Gedeputeerde Staten van Limburg en van gouverneur Theo Bovens.

Akkermans is behalve burgemeester namelijk ook voorzitter van de raad van toezicht van IKL. Hem wordt verweten voormalig directeur Herman Vrehen van IKL te veel ruimte te hebben gegeven. Vrehen, oud-gedeputeerde namens het CDA, werd onlangs ontslagen na een publicatie in NRC, dat hij tonnen aan provinciale subsidies zou hebben doorgesluisd naar eigen bv’s.

“Het debat over IKL zit het debat over de toekomst van Eijsden-Margraten in de weg”, zei Akkermans in een emotionele toespraak tot de gemeenteraad. “De standpunten verharden en de oordeelsvorming heeft de overhand genomen. Een beeld dat deze raad niet verdient.”

Naar eigen zeggen is Akkermans als burgemeester terechtgekomen in een onmogelijk spagaat. “Er is geen ruimte voor waarheidsvinding”, zei hij.

Tegelijkertijd liet hij doorschemeren dat de raad van toezicht van IKL mogelijk aangifte gaat doen tegen Vrehen als daarvoor na grondig onderzoek aanleiding is. De raad van toezicht heeft zelf opdracht gegeven tot zo’n onderzoek.

De oppositie in de gemeenteraad van Eijsden-Margraten had dinsdag een interpellatiedebat willen voeren over de positie van Akkermans. Coalitiepartij CDA liet voorafgaand aan de raadsvergadering weten ook vragen te hebben over het doen en laten van Akkermans. De burgemeester wachtte dat debat niet af en trok eerder zijn conclusies.