Ede sluit gebied af wegens asbest na brand

Foto: ANP

Ede heeft een groot deel van het bedrijventerrein in de gemeente afgesloten, omdat er asbest is vrijgekomen bij een brand zondagmorgen in een autobedrijf aan de Fultonstraat. De afsluiting betekent volgens de gemeente dat de vele andere autobedrijven op tweede pinksterdag gesloten blijven, aangezien niemand het gebied in mag voordat het is schoongemaakt.

De brand brak zondagmorgen uit en was vrij snel onder controle. Bij inspectie ontdekte de politie een hennepkwekerij in het pand. Of er verband is tussen de gevonden kwekerij en de brand wordt nog onderzocht.

Een nadere controle van de brandweer toonde aan dat vrijgekomen asbestdeeltjes zich over een groot gebied hadden verspreid. Op het bedrijventerrein staan niet veel woningen. De brandweer heeft bewoners gewaarschuwd dat ze roetdeeltjes met de tuinslang moeten wegspoelen. Kinderen mogen niet in een zandbak spelen en eten uit de moestuin wordt afgeraden.

De gemeente verspreidt zondagavond een kaart van het afgesloten gebied. Ook is er een speciaal telefoonnummer (0318 680 012) opengesteld.