Koningspaar aangekomen op Curaçao

Foto: ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen op Curaçao. Ze landden zondagmiddag even na 15.00 uur lokale tijd met het tijdelijke regeringsvliegtuig op vliegveld Hato. Het koningspaar brengt een tweedaags bliksembezoek aan het eiland ter gelegenheid van de viering van Dia di Bandera, de Dag van de Vlag.

De koning en koningin worden in Fort Amsterdam officieel ontvangen. Ze ontmoeten daar gouverneur Lucille George-Wout en premier Eugene Rhuggenaath. Het programma wordt afgesloten met een kijkje bij de ontwikkelingen in de haven en met een uitstapje naar de megapier en het drijvende dok van Damen Shipyards. Maandagochtend ontmoet het paar, voorafgaand aan de festiviteiten van de Vlagdag, ook nog de leden van het parlement, de Staten.

Het is de tweede keer sinds de troonswisseling in 2013 dat het koningspaar op visite gaat in dit land binnen het koninkrijk. Curaçao was als enige nog geen tweede keer bezocht. Het koningspaar was in 2015 op Bonaire en Aruba en vorig jaar op Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, mede om die eilanden te steunen na de verwoestingen van de orkanen Irma en Maria.

Willem-Alexander heeft bij zijn aantreden besloten de Caribische delen van zijn koninkrijk niet alleen te bezoeken tijdens een uitgebreide rondreis die om de zes of zeven jaar plaatsvindt, maar om vaker aanwezig te zijn. De viering van Dia di Bandera is een goede gelegenheid om weer naar Curaçao te gaan, zo zei hij vorige maand.