Eis 7 jaar cel en tbs na fatale verkrachting Amsterdamse

Foto: ANP

De officier van justitie wil dat de 21-jarige Huruy O. uit Amsterdam zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd voor de verkrachting en dodelijke mishandeling van een 68-jarige Amsterdamse, afgelopen jaar op eerste paasdag in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. “Deze vrouw is op gruwelijke wijze aan haar einde gekomen”, zei de aanklaagster donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens het Openbaar Ministerie viel de geboren Eritreeër de vrouw in het donker op straat aan, rukte hij de kleren van haar lichaam, smeet haar op de grond en verkrachtte haar. Daarna sloeg en schopte hij haar tegen het hoofd. Het zwaargewonde slachtoffer raakte in coma en overleed in juni.

De uit Eritrea afkomstige O. kwam in 2014 naar Nederland en stond sinds 2018 te boek als psychiatrisch patiënt. Hij slikte antipsychotica en had strikte instructies zeer voorzichtig te zijn met alcohol, omdat hij er agressief door kon worden. De bewuste avond had hij zes blikken bier op, driemaal zijn toegestane maximale weekdosis.

Volgens deskundigen is hij door de alcohol vermoedelijk in psychotische toestand geraakt. Om herhaling uit te sluiten, is volgens hen intensieve, langdurige behandeling nodig. Daarvoor is tbs met dwangverpleging noodzakelijk, stelden zij.

O. bekende bij zijn aanhouding en heeft bij de politie verklaringen afgelegd. Donderdag hield hij in de volle rechtszaal de boot af. Hij zei hij ‘het niet meer te weten’ en dat hij niet op vragen kon of wilde ingaan. Zijn onderzoekers, die hem verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar noemden, hebben vastgesteld dat hij zich schaamt, last heeft van schuldgevoelens en de gebeurtenissen heeft weggedrukt.

De advocaat van O. vroeg de rechtbank geen celstraf op te leggen om zo snel mogelijk te kunnen starten met de behandeling van zijn cliënt.

De uitspraak is 6 februari.