173.638 Nederlanders hebben vaccin tegen corona gekregen

Foto: ANP

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Nederland hebben nu zeker 173.638 mensen hun eerste beschermende prik tegen het coronavirus gekregen. Dat was dinsdagmiddag de tussenstand op het zogeheten Coronadashboard van de Rijksoverheid. Het cijfer is gebaseerd op gegevens die de GGD’en, instellingen voor langdurige zorg en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) hebben doorgegeven.

De meeste doses zijn toegediend door de GGD’en: 116.593. Ziekenhuizen hebben 40.216 medewerkers uit de acute zorg hun eerste dosis gegeven, in de langdurige zorg staat de teller op 16.829 vaccinaties. Dat laatste getal is gebaseerd op cijfers die instellingen tot en met maandag hebben doorgegeven.

Mogelijk ligt het getal dat op het dashboard wordt gepubliceerd iets achter op de werkelijkheid. “Het kan een paar dagen duren voordat een prik wordt gemeld. Het daadwerkelijke aantal gezette prikken ligt daarom hoger”, vermeldt de overheid erbij.

Op het dashboard staat ook vermeld hoeveel doses van de goedgekeurde vaccins Nederland in de komende zes weken verwacht geleverd te krijgen. Dat zijn er ruim 1,3 miljoen.

Tot nog toe zijn twee vaccins goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie (EU) en dus ook in Nederland. Ze worden gemaakt door Pfizer/BioNTech en door Moderna. Voor een adequate bescherming zijn twee doses nodig. Vanaf 27 januari krijgen voor het eerst mensen hun tweede dosis van het vaccin toegediend.

“Dit zijn de enige cijfers waarvan we graag willen dat ze oplopen”, zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij noemt vaccineren “de belangrijkste troef” om uit de coronacrisis te komen. “Daarom is het logisch dat mensen graag willen weten waar we staan en hoeveel mensen een prik hebben gehad.”

Nederland heeft nu ongeveer 1 op de 100 inwoners een eerste prik gegeven en behoort daarmee tot de hekkensluiters in de EU. Malta (4,53 op de 100 inwoners), Denemarken (3,62 op de 100) en Ierland (2,9) zijn volgens een overzicht van nieuwssite Politico de koplopers op vaccinatiegebied.

Van alle EU-landen staat alleen Bulgarije onder Nederland. Daar is 0,39 van de 100 inwoners geprikt. Het tempo waarin wordt gevaccineerd ligt in veel landen politiek gevoelig. Ook in Nederland was in de Tweede Kamer en daarbuiten veel kritiek op het feit dat ons land als laatste EU-land begon aan de vaccinatiecampagne, op 6 januari.

De overheid wil later meer gegevens over vaccinatie toevoegen op het dashboard, onder meer over vaccinatiebereidheid, vaccinatiegraad en het aantal doses dat op dat moment op voorraad is.