BES-eilanden ‘voorzichtig positief’ op plannen nieuw kabinet

Foto: ANP

Politici op de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben “voorzichtig positief” gereageerd op de beslissing van het nieuwe kabinet om 30 miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van armoede op de Caribische eilanden. Dat voornemen staat in het nieuwe regeerakkoord.

Bruce Zagers, gedeputeerde op het gebied van Financiën op Saba, noemt de de mededeling van het nieuwe kabinet “veelbelovend”. Hij is blij dat Nederland helpt bij de bestrijding van armoede op de eilanden en wil investeren in de economie.

Maar Zagers heeft nog wel vragen over de specifieke invulling van het geld. Hij zegt te hopen dat het nieuwe kabinet voor “een praktische invulling” kiest zodat elk eiland de hulp krijgt waar het behoefte aan heeft.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland. Al ruim tien jaar vragen de eilanden voor hulp bij de bestrijding van armoede en een verhoging van uitkeringen en het minimumloon. Dat laatste wordt per 1 januari 2022 met 10 procent verhoogd.

Oppositieleden zijn minder enthousiast. Er is waardering voor het feit dat het nieuwe kabinet daadwerkelijk geld uittrekt, maar de politici benadrukken dat met het bedrag het armoedeprobleem niet zal worden opgelost.

In het nieuwe regeerakkoord staat onder meer dat er een bedrag beschikbaar wordt gesteld voor het versterken van de arbeidsmarkt op de eilanden, met speciale aandacht voor jongeren. Ook wordt er geld uitgetrokken om drinkwater betaalbaar te houden. De nadruk ligt op duurzame groei. Zo wil de regering ecotoerisme en lokale landbouw steunen zodat er minder voedsel geïmporteerd hoeft te worden. Bij de 30 miljoen euro zit ook geld voor de bescherming van cultuur en natuur op de eilanden.