FNV: duizenden mensen bij 1 mei-viering in Utrecht

Foto: ANP

Ongeveer vierduizend mensen hebben zondag meegelopen tijdens een mars op de Dag van de Arbeid (1 mei) in Utrecht. Dat aantal is een schatting van een woordvoerster van de vakbond FNV. De deelnemers demonstreerden tegen sociaaleconomische ongelijkheid.

De “demonstratieve mars tegen sociaaleconomische scheefgroei in Nederland”, zoals FNV het omschrijft, was na twee jaar onlinebijeenkomsten op 1 mei, dit keer weer gewoon op straat. De actievoerders verzamelden begin van de middag op het Jaarbeursplein en liepen vervolgens naar het Julianapark, waar het programma verderging. Op die manifestatie werd ook de zogenoemde Herman Bode Award uitgereikt aan dat wat het beste actietraject wordt geacht.

Zoals het op de website van FNV staat: Vakbondsleider Herman Bode overleed op 10 januari 2007. Ter nagedachtenis aan zijn inzet voor het vakbondswerk reiken we ook dit jaar op de Dag van de Arbeid (1 mei 2022) de Herman Bode Award uit aan het beste actietraject van het jaar. De winnaar werd de jongerencampagne #NietMijnSchuld voor een ander stelsel van studiefinanciering en een compensatieregeling.