Ondernemers: kabinet moet regie voeren op uitbreiding energienet

Foto: ANP

Het kabinet moet “maximaal regie voeren” op de uitbreiding van het stroomnet, vinden ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland. Dat zeggen de belangenverenigingen naar aanleiding van de aankondiging dat er voorlopig geen nieuwe bedrijven een elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen in Noord-Brabant en Limburg.

VNO-NCW en MKB-Nederland menen dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet topprioriteit moet zijn. De capaciteitsproblemen zijn namelijk zeer zorgelijk voor ondernemers “die juist alles doen om te verduurzamen”. “Dit gaat de energietransitie en het halen van de klimaatdoelen ernstig in de wielen rijden”, voorspellen de ondernemersverenigingen. “Alle problemen komen nu samen.”

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen al met de netbeheerders en de overheid in gesprek te zijn over de ontstane problemen. Ook hebben de belangenverenigingen voorstellen gedaan aan de overheid om vergunningsprocedures voor de bouw van bijvoorbeeld nieuwe verdeelstations te versnellen. Netbeheerders als TenneT en Enexis geven aan dat dergelijke procedures de verzwaring van het stroomnet vertragen. “We moeten met elkaar juist nu alle zeilen bijzetten om de verduurzaming een boost te geven”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.