Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

Foto: ANP

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Kononenko bood op 16 februari zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander aan, bij het begin van zijn ambassadeurschap. Kort erna viel Rusland zijn land binnen. Als ambassadeur onderhield hij toen contact met het Nederlandse kabinet.

Ambassadeur Kononenko had maandag nog een ontmoeting met een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze spraken over Oekraïense vluchtelingen in Nederland, meldde Kononenko op Twitter.

Dinsdagavond bevestigt Kononenko op Twitter dat “zijn diplomatieke missie voorbij is”. “Het presidentieel decreet is gepubliceerd”, aldus de Oekraïner, die geen reden geeft voor zijn ontslag. “Dit is niet het einde”, schrijft hij wel in zijn bericht. Kononenko stelt verder dat Nederland zijn land sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft gesteund. “En ik ben er van zeker van dat dat zo zal blijven. Want wij delen dezelfde waarden, we vechten samen voor een vreedzame toekomst op dit continent.”