Minister Hoekstra spreekt alsnog kort met Zelenski in Kiev

Foto: ANP

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) heeft na zijn urenlange verblijf in een schuilkelder in Kiev alsnog een gesprek gevoerd met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat overleg was al gepland maar werd onzeker door een Russische raketaanval op de hoofdstad.

Vanwege het gevaar zaten Hoekstra en zijn delegatie bijna drie uur vast in de schuilkelder. Aan het eind van de middag kon het gezelschap deze plek weer verlaten. Daarop is Hoekstra alsnog naar Zelenski gegaan waar zij elkaar spraken, ongeveer drie kwartier.

Het gesprek ging volgens Hoekstra vooral over wapens en wat Nederland en partners op dat vlak nog meer kunnen doen. Hoekstra wilde daar verder niks over kwijt. Het andere hoofdthema van het overleg was de graandeal en “hoe zorgen we dat Poetin graan niet weer inzet als wapen”.

Hoekstra kreeg ook nog een onderscheiding opgespeld van Zelenski. Het gaat om de Orde van de Prins Jaroslav de Wijze. Het is vooral een “teken van de hartelijkheid en vriendschap” tussen beide landen, reageert de bewindsman op de onderscheiding.