Minister Koeleba vreest flinke schade na nieuwe raketaanvallen

Foto: ANP

De nieuwe raketaanvallen van Rusland dinsdag op Oekraïne hebben flinke schade aangericht aan de elektriciteitsvoorziening, zegt minister Dmitro Koeleba (Buitenlandse Zaken) tegen het ANP.

Volgens hem zijn 85 raketten afgevuurd door de Russen, vooral gericht tegen de civiele energievoorziening. “De aanvallen hadden geen militair doel. Het enige doel is de levensomstandigheden onmogelijk maken.”

De stad zal weer volledig donker zijn, zegt Koeleba die zijn collega Wopke Hoekstra in de schuilkelder gezelschap kwam houden. “We zullen het wel redden. We zullen deze raketaanvallen ook weer overleven.”

Het probleem van het stoomnetwerk zit in de transformatoren, aldus de bewindsman. De Russen schieten hun raketten vooral af op de transformatoren en “die zijn moeilijk te vervangen”. Uitval betekent voor veel mensen geen stroom en vaak ook geen water.

De aanvallen op het stroomnetwerk zullen de geest van de Oekraïners niet breken, zegt Koeleba. Als voorbeeld noemt hij zijn 16-jarige zoon. “Hij appt me net dat hij naar het front wil om de Russen te straffen voor wat ze doen. Dat is de reactie van de Oekraïners.”

De aanval toont volgens hem de “wreedheid” van de Russische president Vladimir Poetin. “Hij kan ons op het slagveld niet verslaan, daarom valt hij deze doelen aan.” Het resultaat is dat mensen in de kou zitten met koud weer op komst.