OM verlengt gebiedsverbod klimaatactivisten tot uitspraak rechter

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft het gebiedsverbod van vijf klimaatactivisten van Extinction Rebellion verlengd totdat de rechtbank uitsluitsel kan geven over of zij een strafbaar feit hebben begaan. Een woordvoerster van het OM heeft dit zondag bevestigd, nadat de klimaatactiegroep hier zelf over had bericht.

Tot de uitspraak van de rechter mogen de klimaatactivisten niet op de Utrechtsebaan komen, het begin van de A12 in Den Haag. De zitting over de klimaatactivisten is volgens het OM op 19 juli, de uitspraak volgt dan twee weken later. Inmiddels heeft de Extinction Rebellion (XR) dat stuk snelweg al wel opnieuw aangewezen voor een demonstratie eind mei.

Acht activisten kregen eerder een gebiedsverbod opgelegd omdat zij hadden opgeroepen mee te doen aan de blokkade van de A12 van XR op 28 januari. Uiteindelijk bepaalde de rechtbank dat dit gebiedsverbod in vijf van de acht gevallen terecht was. Vier klimaatactivisten hebben de brief van het OM met de verlenging van hun zogenoemde gedragsaanwijzing afgelopen donderdag al ontvangen, meldt XR. Het OM laat weten dat de verlenging voor alle vijf geldt.

Het OM vindt de blokkade van Extinction Rebellion “gevaarlijk en ontwrichtend”. De acht klimaatactivisten werden daarom voorafgaand aan de demonstratie aangehouden. Dat zij mensen via sociale media opriepen om ook mee te doen aan de blokkade zou opruiing zijn.

Advocaat van Extinction Rebellion Willem Jebbink vindt het onterecht dat de gebiedsverboden zijn verlengd. “Niemand van de vele honderden demonstranten die bij de afgelopen acties op de A12 waren, is strafrechtelijk vervolgd. Ook hebben zij geen gebiedsverbod gekregen. Door vijf van al die honderden wel zo’n maatregel op te leggen handelt het OM inconsequent, met willekeur en buiten proportie.”