20 mensen raakten Nederlanderschap kwijt na uitreis of terrorisme

Foto: ANP

Tot nu toe is bij twintig mensen definitief het Nederlanderschap ingetrokken vanwege een veroordeling voor een terroristisch misdrijf (zes) of in het belang van de nationale veiligheid (veertien), meldt justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief. Deze bestuurlijke bevoegdheid heeft de Staat sinds enkele jaren, op basis van twee verschillende wetsartikelen.

Het aantal zal de komende tijd nog oplopen, omdat er meer besluiten zijn genomen om het Nederlanderschap in te trekken, maar die zijn nog in behandeling bij een rechtbank of bij de Raad van State. Het Nederlanderschap kan alleen worden ingetrokken als iemand ook nog een andere nationaliteit heeft.

Tot dusver is bij 25 mensen die onherroepelijk zijn veroordeeld voor een terroristisch misdrijf, besloten om het Nederlanderschap in te trekken. Daarvan zijn er dus zes inmiddels definitief; acht zaken daarvan liggen nog bij de rechtbank en bij vier zaken loopt er hoger beroep bij de Raad van State. De andere zaken zitten nog in de bezwaarfase. De minister meldt dat voor een deel van de voor terrorisme veroordeelden die inmiddels definitief geen Nederlander meer zijn, het nog niet mogelijk is om ze zelfstandig of gedwongen te laten vertrekken.

Daarnaast is in 24 zaken besloten om het Nederlanderschap in te trekken in het belang van de nationale veiligheid. Het gaat dan om uitreizigers die zich in Syrië of Irak aansloten bij een terroristische organisatie. Naast de veertien definitieve intrekkingen werden vijf besluiten teruggetrokken en zijn de andere zaken vernietigd door de rechter of lopen ze nog in hoger beroep.

Opmerkelijk is een vernietiging van een intrekking in december 2022 vanwege het belang van de nationale veiligheid. De Raad van State besloot de klager gelijk te geven, omdat de groepering waarbij de betrokkene was aangesloten, destijds niet goed was geformuleerd op de lijst van terroristische organisaties.

Het ging om iemand die bij een groepering zat die was gelieerd aan Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Deze organisatie zelf stond wel als derde op de lijst, na Al Qa’ida en ISIS. Maar anders dan bij de eerste twee groeperingen stond de zinsnede “en organisaties die zijn gelieerd aan….’ er niet bij. De Raad van State vond dat een reden om de intrekking ongedaan te maken. De zinsnede is later alsnog toegevoegd bij HTS.