Van der Burg kijkt ondanks kritiek asielbeleid uit naar congres

Foto: ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kijkt ondanks de kritiek van partijgenoten op zijn migratiebeleid uit naar het VVD-congres dat zaterdag plaatsvindt in Apeldoorn. Onder meer de bekende VVD’ers Johan Remkes en Henk Kamp lieten zich kritisch uit over de asielaanpak van de bewindsman. Van der Burg vindt het congres van zijn partij juist interessant als er goede debatten zijn. “Ik hou niet van gezapige dingen”, licht hij toe.

Over een mogelijk gewijzigde aanpak van de asielcrisis wil de staatssecretaris niets loslaten. Hij zegt hier half juni meer over te kunnen vertellen. Hij vindt ook dat het lang duurt, maar zegt niet anders te kunnen. “We doen het op zijn egeltjes”, zegt hij net als vorige week. “Dat is noodzakelijk als mensen het niet helemaal eens zijn.”

Experts en belangenorganisaties zijn kritisch over de beoogde spreidingswet, die ze te ingewikkeld vinden. Deze wet moet ervoor zorgen dat asielzoekers beter over het land verdeeld worden. De bewindsman kan zich in de kritiek vinden, maar is bang dat de wet met aanpassingen geen meerderheid in de Tweede Kamer zou krijgen. “Ik heb liever een wet die beter had gekund, maar waar we wel mee aan de slag kunnen, dan een perfecte wet die uiteindelijk sneuvelt.” De staatssecretaris gaat er zelf vanuit dat de spreidingswet uitvoerbaar is.

Ook zijn partijgenoot justitieminister Dilan Yeşilgöz wil inhoudelijk niets kwijt, maar zegt dat het goed is om er met de VVD-leden weer over te praten op het congres. Ze gaat uitleggen dat het kabinet “flink aan de slag” is om te kijken hoe de asielinstroom kan worden bedwongen. Ze snapt het ongeduld van mensen op dit terrein “want de problemen zijn ook groot”. Waar de moeilijkheid ligt, wil ze ook niet zeggen. De gesprekken horen volgens haar “aan tafel plaats te vinden en dat geeft ook de beste kans om afspraken te maken”.