Taghi spreekt via video met rechtbank over advocatenkwestie

Foto: ANP

In de beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp wordt maandag de verdedigingssituatie van Ridouan Taghi besproken. De hoofdverdachte in het omvangrijke Marengo-proces woont de zitting via een videoverbinding bij.

Taghi heeft momenteel geen advocaat meer. Zijn advocaat Inez Weski werd gearresteerd en legde de verdediging daarna neer. Weski werd opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Na een voorarrest van ongeveer anderhalve maand, is ze nu weer op vrije voeten.

Taghi (45) heeft de rechtbank laten weten zijn situatie achter gesloten deuren te willen bespreken. Dat verzoek zal eerst tijdens een openbare zitting worden besproken en de rechtbank moet daarover beslissen. Zittingen zijn in principe openbaar toegankelijk, maar om bijvoorbeeld privacyredenen kan besloten worden een zitting achter gesloten deuren te houden. Pers en publiek mogen daar dan niet bij aanwezig zijn.

Marengo is inmiddels, ruim vijf jaar na de start, in de afrondende fase. Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

De uitspraak staat gepland op 20 oktober. De rechtbank heeft recentelijk laten weten dat die planning nog altijd overeind staat, maar diverse advocaten hebben daar openlijk hun twijfel over uitgesproken.