Dijkgraaf: 45 miljoen euro naar hbo-opleidingen in krimpregio’s

Foto: ANP

In krimpregio’s dreigen hbo-opleidingen te verdwijnen vanwege teruglopende studentenaantallen. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) trekt 45 miljoen euro uit om dat te voorkomen. Hij wil dat opleidingen niet tot bezuinigingen met onomkeerbare gevolgen worden gedwongen. Bovendien wil hij dat hogescholen gaan investeren in hun opleidingen om krimp te voorkomen. De Brabantse hogeschool Fontys krijgt met 8,5 miljoen euro het grootste bedrag toegeschoven.

De elf hogescholen die financiële steun krijgen, zijn gevestigd in het noorden, zuiden en oosten van het land. Ook Stenden Hogeschool (7,3 miljoen euro), Hogeschool Zeeland (6,4 miljoen euro) en Zuyd Hogeschool (6,1 miljoen euro) krijgen grote bedragen toegekend.

De minister heeft 176 aanvragen voor subsidies ontvangen en heeft er daar 104 van goedgekeurd. Hogescholen konden meerdere aanvragen indienen. Dijkgraaf ondersteunt vooral opleidingen in de vakgebieden onderwijs, techniek, landbouw en natuurlijke omgeving.

“Met deze extra middelen kan de maatschappelijke, regionale functie van hogescholen gewaarborgd blijven”, zegt Dijkgraaf.