Provincies claimen in totaal 58,6 miljard uit stikstoffonds

Foto: ANP

De twaalf Nederlandse provincies denken 58,6 miljard euro nodig te hebben om hun plannen voor het landelijk gebied en het terugdringen van stikstofdepositie te kunnen uitvoeren. Eerder was al duidelijk dat de wensen van de provincies het fonds met daarin 24,3 miljard euro ruim zouden overschrijden.

Drenthe meldde dinsdag als laatste provincie hoeveel geld het denkt nodig te hebben. Eerder bleef de provincie daar vaag in, totdat het Rijk aangaf dat Drenthe zo het risico loopt helemaal niks te krijgen, zeker de komende twee jaar niet. Daarop noemde het provinciebestuur toch een bedrag: 4,5 miljard.

Gelderland legde eerder de grootste claim op tafel. De provincie met daarin het grootste Natura 2000-gebied, de Veluwe, zegt 10 miljard nodig te hebben voor de transitie van het platteland. Zuid-Holland (9 miljard) en Noord-Brabant (8) zitten dicht achter dat geclaimde bedrag. Limburg wil circa 6 miljard, Overijssel (5,2), Friesland (5,2), Utrecht (3,7), Groningen (3,1), Zeeland (1,7), Noord-Holland (1,2) en Flevoland (1) brengen het totaalbedrag op een ruime verdubbeling van de beschikbare gelden.

Het ministerie van Landbouw en Natuur heeft eerder al laten weten dat het fonds niet wordt vergroot.