Waterbedrijven: Maas viezer door lozingen en klimaatverandering

Foto: ANP

Door aanhoudende lozingen van schadelijke stoffen en de effecten van klimaatverandering gaat de waterkwaliteit van de Maas achteruit. Daarvoor waarschuwt het samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven RIWA-Maas. Volgens de organisatie is het belangrijk dat de rivier, waar 7 miljoen mensen van afhankelijk zijn voor hun drinkwater, beter wordt beschermd. Te beginnen met een beter overzicht van waar al die schadelijke stoffen vandaan komen.

“We moeten ons oppervlaktewater niet langer zien als een soort rioolputje”, zegt directeur Maarten van der Ploeg van RIWA-Maas in het jaarverslag over 2022. Daarin wordt onder meer ingegaan op de gebrekkige vergunningen van bedrijven die stoffen lozen in de rivier. Lang niet alle schadelijke stoffen die in de Maas worden gemeten, zijn terug te vinden in vergunningsvoorschriften van bedrijven. De drinkwaterbedrijven zouden daar heel graag “een totaaloverzicht” van krijgen.

“Zodra duidelijk is wie wat waar in de Maas loost, is het van belang de lozing van schadelijke stoffen zo snel mogelijk terug te brengen”, klinkt het. De drinkwaterbedrijven filteren het Maaswater, zodat het uiteindelijk schoon kan worden geleverd. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Limburg komt gereinigd Maaswater uit de kraan.

Klimaatverandering heeft volgens RIWA-Maas een groot effect op de rivier. Zo was het jaar 2022 voor het Nederlandse deel het droogste jaar van deze eeuw. Minder water betekent niet alleen dat watertekorten kunnen ontstaan. Het betekent ook dat schadelijke stoffen minder worden verdund, leggen de opstellers van het jaarrapport uit.

Vorig jaar werden 79 stoffen in concentraties gemeten die boven de Europese streefwaarden liggen. Vanwege verontreinigingen moest in totaal 62 keer een innamestop of -beperking worden ingesteld bij de Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken.

In het rapport wordt ook genoemd “hoe belangrijk het is om constant alert te blijven op nieuwe verontreinigingen”. Als voorbeeld noemt het samenwerkingsverband PFAS-lozingen door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Tegen de lozingsvergunning van dat bedrijf voeren de drinkwaterbedrijven een rechtszaak. Ook vervuiling met meststoffen van de landbouw, die algengroei in de hand werken, en medicijnresten zijn volgens de drinkwaterbedrijven problemen die beter aangepakt moeten worden.