Noord-Hollandse gedeputeerde van BBB komt weg met ‘foute’ belofte

Foto: ANP

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jelle Beemsterboer heeft maandag een waarschuwing gekregen van de Provinciale Staten. Vrijwel alle partijen namen het de BBB-bestuurder kwalijk dat hij vorige maand in het gevoelige dossier rond de mogelijke komst van flexwoningen in Zwaagdijk-West (gemeente Medemblik) beloftes deed die hij niet had afgestemd met de rest van Gedeputeerde Staten en die later ingetrokken moesten worden. Beemsterboer gaf maandag tijdens een spoeddebat toe dat hij een fout heeft gemaakt. Dat bleek genoeg om door te mogen gaan.

“Ik weet niet zeker of ik morgen nog wel gedeputeerde ben”, zei de gedeputeerde tijdens het zogeheten interpellatiedebat, aangevraagd door JA21. Beemsterboer kreeg felle kritiek op zijn handelwijze van de oppositie, maar de coalitiepartijen VVD, BBB, GroenLinks en PvdA benadrukten vooral dat hij zijn fout heeft toegegeven. “Het is niet fraai, maar hij heeft zijn fout ruiterlijk erkend. Dat verdient wat ons betreft wel een compliment”, aldus VVD’er Klaas-Jeroen Terwal.

Beemsterboer kwam dan ook weg met zijn uitglijder, al werd wel duidelijk dat het vertrouwen beschadigd is. JA21 besloot af te zien van een motie van treurnis, maar gaf de BBB-gedeputeerde wel een gele kaart.

De gedeputeerde, die onder meer wonen in zijn portefeuille heeft zitten, voerde vorige maand in Zwaagdijk-West een besloten gesprek over de mogelijke komst van 120 flexwoningen voor onder meer statushouders. De lokale partijen meldden na afloop dat volgens Beemsterboer het haalbaarheidsonderzoek van de baan zou zijn en dat de woningen er dus niet komen. De provincie Noord-Holland publiceerde enkele dagen later echter een persbericht, met de boodschap dat de gedane toezeggingen niet overeen komen met de afspraken binnen het provinciebestuur.

“Ik had dit inderdaad niet vooraf afgestemd”, zei Beemsterboer maandag. “Ik baal ervan dat het dorp en de gemeente nu met onduidelijkheid zitten. Ik was juist op pad gestuurd om vertrouwen terug te winnen en ik zocht draagvlak.”

Uit het haalbaarheidonderzoek blijkt dat het technisch, financieel en juridisch mogelijk is om tijdelijke woningen te plaatsen op de beoogde locatie. Het onderzoek wees echter ook uit dat de impact op het dorp, waarin nogal wat weerstand leeft, groot is. De betrokken partijen gaan hier onder leiding van de provincie verder over praten. “Want de urgentie om een oplossing te zoeken voor de spoedzoekers is groot”, aldus Beemsterboer.