Voorlopig geen toestemming voor gasboring Waddenzee bij Ternaard

Foto: ANP

Het kabinet geeft voorlopig geen toestemming aan de NAM om gas te winnen onder de Waddenzee ten noorden van het Friese Ternaard. Vanwege een nieuw advies over de effecten van de gaswinning ziet demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zich genoodzaakt het winningsplan te weigeren, tenzij de NAM met nieuwe berekeningen kan aantonen “dat winning geen nadelige gevolgen heeft”.

In een nieuw advies schrijft een reeks kennisinstituten dat de ‘relatieve zeespiegelstijging’ (de daadwerkelijke zeespiegelstijging plus de bodemdaling) een stuk sneller gaat dan eerder berekend. Ook mijnbouwactiviteiten, waaronder gasboringen, leiden ertoe dat de bodem verder zakt. Daar is vanwege de harder dan verwachte zeespiegelstijging minder ruimte voor.

Het advies heeft volgens toezichthouder SodM “belangrijke implicaties voor het ingediende winningsplan”. Voorlopig kan Vijlbrief daar dus niet mee instemmen, schrijft hij in een brief aan de Kamer. De NAM (de Nederlandse Aardolie Maatschappij) krijgt wel de gelegenheid om nieuwe berekeningen aan te leveren.

Vijlbrief moest op last van de Raad van State voor 1 april een definitief besluit nemen over het winningsplan. “Dat is nu niet langer haalbaar”, aldus de bewindsman. Hij vraagt de Raad van State om uitstel van de beslistermijn.

Het boren onder de Waddenzee is politiek niet onomstreden. Veel groene partijen willen dat er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven. Ook de Verenigde Naties waarschuwden vorig jaar voor de gevolgen van de boringen. Als de mijnbouwactiviteiten doorgaan, zou het natuurgebied de status van Unesco-werelderfgoed kunnen verliezen, waarschuwden de VN in een rapport.