Extinction Rebellion veroordeelt optreden politie

Foto: ANP

Extinction Rebellion vindt dat de gemeente Amsterdam de bewegingsvrijheid van de klimaatactivisten die zaterdagmiddag de snelweg A10 wilden blokkeren “ernstig heeft ingeperkt”. In een persbericht stelt XR dat ze op verschillende plekken zijn ingesloten door de politie.

“Zelfs bruggen zijn opengezet om rebellen tegen te houden. Extinction Rebellion veroordeelt deze ongekende vrijheidsbeperking zonder gegronde reden.” XR zegt te overwegen de A10 een volgende keer onaangekondigd te blokkeren.

“Als de politie potentiële demonstranten in een afgesloten gebied vasthoudt, is dat onrechtmatig. Voor dergelijke vrijheidsbeperking bestaat geen wettelijke basis”, zegt de advocaat van de klimaatactivisten Willem Jebbink.

De woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zegt dat de politie optrad “bij een levensgevaarlijke situatie op de snelweg”. De gemeente beraadt zich nog op een reactie op de kritiek van de advocaat.

“Dat de Nederlandse overheid ervoor kiest om de bewegingsvrijheid van rebellen die opkomen voor het leven op aarde zo ernstig in te perken, en daarmee hun demonstratierecht, is een grof schandaal”, zegt een woordvoerster van de actiegroep. “Extinction Rebellion zal zich beraden op verdere stappen. Mogelijk betekent dit dat volgende blokkades niet vooraf zullen worden aangekondigd.”

De klimaatactivisten wilden rond het middaguur de A10 bezetten, maar braken de actie af omdat het niet lukte de snelweg veilig te betreden. Eind december en in februari lukte dat wel.