XR: alle bij A10 aangehouden demonstranten vrijgelaten

Foto: ANP

Alle klimaatactivisten die zaterdag werden aanhouden bij een poging de A10 bij de Zuidas te blokkeren, zijn weer vrij. Dat meldt Extinction Rebellion (XR). De politie liet eerder weten meer dan 25 demonstranten te hebben aangehouden, zeven van hen omdat ze op de A10 West bij Amsterdam “op levensgevaarlijke wijze” met vier auto’s probeerden het verkeer stil te zetten.

De overige aanhoudingen waren vlak bij het voormalige ING-kantoor. Daar probeerden activisten de snelweg op te gaan. Ze vormden volgens een politiewoordvoerder “een gevaar voor zichzelf en overige weggebruikers door langs de vangrail te staan”.

De acties van XR zijn gericht tegen het investeringsbeleid van ING. De klimaatactivisten willen dat de bank per direct stopt met het financieren van bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen. De actieclub laat op X weten “ontzettend trots” te zijn op iedereen die zaterdag actie heeft gevoerd, “op straat en achter de schermen”. Ook zegt XR te blijven terugkomen. “Wij zijn niet te stoppen, ING’s fossiele financiering wel.”

Bij eerdere demonstraties de afgelopen maanden op de A10 werden honderden demonstranten aangehouden.