Minstens 550 derdelanders mogen voorlopig blijven

Foto: ANP

Zeker 550 uit Oekraïne gevluchte derdelanders hebben al te horen gekregen dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven. Ze hadden om een voorlopige voorziening gevraagd, en die zijn door rechters toegewezen, meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Met de voorlopige voorzieningen behouden ze hun recht op opvang voorlopig. Ze mogen daar wachten tot een definitieve uitspraak over hun status is gedaan.

Het is niet bekend hoeveel derdelanders er in totaal nog in Nederland zijn, en hoeveel van hen nog wachten op een voorlopige voorziening. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is het aan de rechters om daarover te beslissen, maar “ligt het in de lijn der verwachting” dat ook hun verzoeken worden toegewezen.

Eerder deze week bepaalde de Raad van State, de hoogste rechter, dat zes derdelanders voorlopig mogen blijven. Zij vechten het besluit dat ze moeten vertrekken aan. Daar is nog geen definitieve uitspraak over. Het oordeel van de Raad van State geldt alleen voor de zes, maar is wel ‘richtinggevend’. Andere derdelanders in dezelfde omstandigheden kunnen dezelfde uitspraak verwachten. Daar hebben meerdere rechters ook naar verwezen.