Kwart procent economie moet jaarlijks naar Oekraïne van GL-PvdA

Foto: ANP

Nederland moet elk jaar een kwart procent van de economie (bbp) reserveren voor militaire steun aan Oekraïne, bepleit Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA. Het land maakt volgens het linkse Kamerlid alleen een kans tegenover Rusland als al zijn bondgenoten dit wettelijk vastleggen als een vast onderdeel van hun begroting.

Het plan is geïnspireerd op een onderzoek van het ministerie van Defensie van Estland. Als alle landen die Oekraïne steunen het genoemde percentage uitgeven aan militaire steun, dan halen ze volgens dit rapport samen 120 miljard euro op. Dan hebben soldaten aan het front werkelijk een kans, denkt Klaver bij terugkomst van een werkbezoek aan het land. De parlementariër zegt dat de internationale steun die het land nu krijgt voldoende is om de meeste verdedigingslinies op orde te houden, maar te weinig om een doorbraak te forceren.

“Het doel moet verschuiven van de status quo naar overwinning”, vindt Klaver. Hij werkt zijn plan uit in wetswijzigingen die hij wil indienen als de Tweede Kamer debatteert over de begroting van het ministerie van Defensie. Dat zal gebeuren nadat het kabinet de voorjaarsnota eind deze maand heeft gepubliceerd.

Nederland zou dit jaar om te voldoen aan de voorgestelde norm een half miljard euro extra moeten uitgeven aan militaire steun, boven op de eerder toegezegde 2 miljard euro. Landen als de Baltische staten geven volgens Klaver al voldoende uit. Spanje, Portugal, Griekenland en Frankrijk moeten hun uitgaven nog opschroeven om tot 0,25 procent van het bbp (bruto binnenlands product) te komen.

Klaver doet zijn voorstel in het licht van de kabinetsformatie, zei hij te gast in het programma WNL op Zondag. “Er zitten ook partijen aan tafel die nog niet bereid zijn om voor tien jaar lang de steun voor Oekraïne uit te spreken”, aldus de politicus. “En daarom wil ik niet afhankelijk zijn van wisselende meerderheden. Dit moet vastgelegd worden in de wet.”

Van de formerende partijen heeft met name de PVV zich veelvuldig kritisch uitgelaten over steun aan Oekraïne. In het Europese verkiezingsprogramma spreekt de rechts-radicale partij zich evenwel uit voor hulp “tegen de Russische agressor”. Maar er staat niet bij vermeld hoeveel geld hieraan moet worden uitgegeven.