Boekhouder zoeken?

Ontdek & vergelijk boekhouder offertes in de buurt

Alle boekhouders in Nederland vergelijken

Een boekhouder zoeken kan lastig zijn, er zijn veel verschillende specialisaties, de kosten kunnen behoorlijk verschillen en er zijn behoorlijk veel boekhoudkantoren in Nederland. Om je te helpen hebben we een bedrijvengids samengesteld met 19.128 boekhouders die door heel het land actief zijn. Wil je direct zelf aan de slag en alle boekhouders in Nederland bekijken? Bezoek dan onze boekhouder bedrijvengids.

Boekhouder offerte vergelijken

Als je liever direct boekhouders in de buurt wil beoordelen raden we je aan om 3 verschillende boekhouder offertes met elkaar te vergelijken. Bij ons kun je gemakkelijk een aanvraag doen om gratis en vrijblijvend boekhoudkantoren te vergelijken op prijs, kwaliteit en specialisaties. Wil je eerst wat meer onderzoek doen en jezelf inlezen? Lees dan onze gids over een boekhouder vinden in 2024.

Betrouwbare

en geverifieerde bedrijven

Scherpste deal

Vraag gratis offertes aan

Actueel

Info en bedrijfsdata

+400.000

Mensen gingen u voor

Boekhouder nodig?

Een boekhouder is een professional die je kan helpen met het bijhouden en verzorgen van je financiële administratie. Een boekhouder kan je veel tijd, geld en stress besparen, maar hoe vind je een goede boekhouder? In dit artikel geven we je tips en informatie over het zoeken, kiezen en vergelijken van boekhouders. We leggen ook uit wat een boekhouder precies doet, wat het verschil is tussen een boekhouder en een accountant, wat voor soorten boekhouders er zijn, wat een boekhouder kost en hoe je een boekhouder offerte kunt vergelijken.

Hoe kan ik een goede boekhouder vinden?

Een goede boekhouder vinden is niet altijd makkelijk. Er zijn veel boekhouders op de markt, maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar, deskundig, ervaren en betaalbaar. Om een goede boekhouder te vinden, kun je de volgende stappen volgen:

 • Bepaal je wensen en verwachtingen. Bedenk wat je precies wilt dat een boekhouder voor je doet, hoeveel je wilt betalen, hoe vaak je contact wilt hebben, welke software je wilt gebruiken, etc.
 • Vraag om aanbevelingen. Vraag aan je familie, vrienden, collega’s, netwerk, branchevereniging, etc. of zij een goede boekhouder kennen of gebruiken. Let wel op dat een boekhouder die goed is voor iemand anders, niet per se goed is voor jou.
 • Zoek online. Gebruik een zoekmachine zoals Bing om online naar boekhouders te zoeken. Je kunt ook gebruik maken van vergelijkingssites, beoordelingssites, forums, social media, etc. om meer informatie te vinden over boekhouders.
 • Maak een selectie. Maak een lijst van boekhouders die aan je wensen en verwachtingen voldoen. Let op zaken zoals kwalificaties, ervaring, specialisatie, referenties, tarieven, locatie, etc.
 • Vraag offertes aan. Vraag bij de boekhouders op je lijst offertes aan. Een offerte is een schriftelijke prijsopgave waarin de boekhouder aangeeft wat hij of zij voor je kan doen en hoeveel dat kost. Vergelijk de offertes op basis van prijs, inhoud, voorwaarden, etc.
 • Maak een afspraak. Maak een afspraak met de boekhouder of boekhouders die je het meest aanspreken. Een persoonlijk gesprek is belangrijk om te beoordelen of je een klik hebt met de boekhouder, of hij of zij je goed begrijpt, of hij of zij betrouwbaar en professioneel is, etc.
 • Maak een keuze. Kies de boekhouder die het beste bij je past. Let op dat je een duidelijke overeenkomst sluit met de boekhouder, waarin je afspraken maakt over de werkzaamheden, de vergoeding, de communicatie, de verantwoordelijkheden, etc.

Waarom een boekhouder inschakelen?

Een boekhouder inschakelen heeft veel voordelen. Een boekhouder kan je onder andere helpen met:

 • Het besparen van tijd. Een boekhouder neemt je veel administratieve taken uit handen, waardoor je meer tijd overhoudt voor je core business, je klanten, je gezin, je hobby’s, etc.
 • Het besparen van geld. Een boekhouder kan je geld besparen door je te adviseren over fiscale voordelen, aftrekposten, subsidies, etc. Een boekhouder kan ook fouten, boetes en naheffingen voorkomen door je administratie correct en tijdig te verzorgen.
 • Het vergroten van inzicht. Een boekhouder kan je inzicht geven in je financiële situatie, je resultaten, je kosten, je omzet, je winst, etc. Een boekhouder kan ook rapportages, analyses, prognoses, etc. voor je maken, waarmee je betere beslissingen kunt nemen voor je bedrijf.
 • Het bieden van ondersteuning. Een boekhouder kan je ondersteunen bij allerlei financiële zaken, zoals het opstellen en controleren van contracten, facturen, offertes, etc. Een boekhouder kan ook je aanspreekpunt zijn voor de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, de bank, etc.
 • Het geven van advies. Een boekhouder kan je advies geven over allerlei financiële zaken, zoals het kiezen van de juiste rechtsvorm, het optimaliseren van je belastingaangifte, het opstellen van een begroting, het aanvragen van een lening, het starten of stoppen van je bedrijf, etc.

Wanneer boekhouding uitbesteden?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je je boekhouding moet uitbesteden. Dit hangt af van je persoonlijke situatie, je voorkeuren, je budget, etc. Sommige ondernemers besteden hun boekhouding al uit vanaf de start van hun bedrijf, anderen doen het pas als ze groeien of complexere zaken krijgen, weer anderen doen het nooit. Over het algemeen kun je je boekhouding uitbesteden als je:

 • Te weinig tijd hebt. Als je merkt dat je te veel tijd kwijt bent aan je administratie, waardoor je andere belangrijke zaken verwaarloost, kan het verstandig zijn om je boekhouding uit te besteden. Zo kun je je focussen op je kerntaken en je productiviteit verhogen.
 • Te weinig kennis hebt. Als je merkt dat je te weinig kennis hebt van boekhouden, belastingen, wetgeving, etc., kan het verstandig zijn om je boekhouding uit te besteden. Zo kun je fouten, boetes en naheffingen voorkomen en profiteren van fiscale voordelen en subsidies.
 • Te weinig inzicht hebt. Als je merkt dat je te weinig inzicht hebt in je financiële situatie, je resultaten, je kosten, je omzet, je winst, etc., kan het verstandig zijn om je boekhouding uit te besteden. Zo kun je beter sturen op je doelen en je bedrijf laten groeien.
 • Te weinig ondersteuning hebt. Als je merkt dat je te weinig ondersteuning hebt bij financiële zaken, zoals het opstellen en controleren van contracten, facturen, offertes, etc., of het contact met de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, de bank, etc., kan het verstandig zijn om je boekhouding uit te besteden. Zo kun je je zorgen uit handen geven en je laten bijstaan door een professional.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Een boekhouder en een accountant zijn beide professionals die je kunnen helpen met je financiële administratie, maar er zijn ook verschillen tussen hen. De belangrijkste verschillen zijn:

 • Opleiding en titel. Een boekhouder heeft meestal een mbo- of hbo-opleiding in de richting van administratie, boekhouding of bedrijfseconomie. Een boekhouder is geen beschermde titel, wat betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Een accountant heeft een wo-opleiding in de richting van accountancy of bedrijfseconomie. Een accountant is wel een beschermde titel, wat betekent dat alleen mensen die aan bepaalde eisen voldoen en lid zijn van een beroepsorganisatie zich zo mogen noemen.
 • Werkzaamheden en bevoegdheden. Een boekhouder kan je helpen met het verzorgen en controleren van je financiële administratie, het doen van je belastingaangiften, het opstellen van je jaarrekening, het geven van financieel advies, etc. Een boekhouder mag echter geen accountantsverklaring afgeven, wat een verklaring is waarin de accountant aangeeft dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële situatie van het bedrijf. Een accountant kan je helpen met dezelfde werkzaamheden als een boekhouder, maar kan ook een accountantsverklaring afgeven. Een accountant heeft ook meer bevoegdheden om onderzoek te doen naar de financiële situatie van het bedrijf, bijvoorbeeld in het kader van fraude, fusie, overname, etc.
 • Tarieven en kosten. Een boekhouder is over het algemeen goedkoper dan een accountant, omdat een boekhouder minder opleiding, ervaring en bevoegdheden heeft. Een boekhouder rekent meestal een uurtarief, een vast bedrag per maand of een percentage van de omzet. Een accountant rekent meestal een hoger uurtarief, een vast bedrag per jaar of een percentage van de winst. De tarieven en kosten van een boekhouder of accountant hangen ook af van de complexiteit, de omvang en de frequentie van de werkzaamheden.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder kan je helpen met verschillende aspecten van je financiële administratie. De belangrijkste taken van een boekhouder zijn:

Omzetbelasting

Omzetbelasting, ook wel btw genoemd, is de belasting die je betaalt over de omzet die je maakt met je bedrijf. Je berekent de btw over de verkoopprijs van je producten of diensten en draagt deze af aan de Belastingdienst. Je kunt ook btw terugvragen over de kosten die je maakt voor je bedrijf, zoals de inkoop van goederen of diensten. Een boekhouder kan je helpen met het berekenen, aangeven en betalen van de btw. Een boekhouder kan je ook adviseren over het juiste btw-tarief, de btw-vrijstelling, de kleineondernemersregeling, etc.

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over je inkomen uit je bedrijf. Je inkomen bestaat uit de winst die je maakt met je bedrijf, verminderd met de kosten die je mag aftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de mkb-winstvrijstelling, etc. Een boekhouder kan je helpen met het berekenen, aangeven en betalen van de inkomstenbelasting. Een boekhouder kan je ook adviseren over de fiscale voordelen, de voorlopige aanslag, de toeslagen, etc.

Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting, ook wel vpb genoemd, is de belasting die je betaalt over de winst die je maakt met je bedrijf, als je een besloten vennootschap (bv) hebt. Je berekent de vpb over de winst na aftrek van de kosten, zoals de afschrijvingen, de rente, de loonkosten, etc. Een boekhouder kan je helpen met het berekenen, aangeven en betalen van de vpb. Een boekhouder kan je ook adviseren over de fiscale voordelen, de dividendbelasting, de deelnemingsvrijstelling, etc.

Jaarrekening opstellen

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van je bedrijf aan het einde van het boekjaar. Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst-en-verliesrekening en een toelichting. Een boekhouder kan je helpen met het opstellen van de jaarrekening. Een boekhouder kan je ook helpen met het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel, als je een bv hebt. Een boekhouder kan je ook helpen met het analyseren van de jaarrekening, het maken van een liquiditeitsprognose, het beoordelen van de solvabiliteit, etc.

Loonadministratie

Loonadministratie is het bijhouden en verzorgen van alles wat te maken heeft met het betalen van je werknemers, als je personeel in dienst hebt. Loonadministratie omvat onder andere het berekenen van het brutoloon, het nettoloon, de loonheffing, de premies, de vakantiegelden, de bonussen, etc. Een boekhouder kan je helpen met het voeren van de loonadministratie. Een boekhouder kan je ook helpen met het opstellen van de loonstrookjes, het doen van de loonaangifte, het afdragen van de loonheffing, het opstellen van de arbeidscontracten, etc.

Facturen opstellen en verwerken

Facturen zijn de rekeningen die je stuurt naar je klanten voor de producten of diensten die je hebt geleverd. Facturen zijn belangrijk voor je omzet, je btw, je debiteurenbeheer, etc. Een boekhouder kan je helpen met het opstellen en verwerken van de facturen. Een boekhouder kan je ook helpen met het versturen van de facturen, het bijhouden van de betalingen, het aanmanen van de wanbetalers, het incasseren van de vorderingen, etc.

Advies voor financiële zaken

Een boekhouder kan je ook advies geven voor allerlei financiële zaken die te maken hebben met je bedrijf. Een boekhouder kan je bijvoorbeeld adviseren over:

 • Het kiezen van de juiste rechtsvorm. Een rechtsvorm is de juridische vorm van je bedrijf, zoals een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof), een bv, etc. Een rechtsvorm heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid, je belastingen, je administratie, etc. Een boekhouder kan je helpen met het kiezen van de rechtsvorm die het beste bij je past.
 • Het optimaliseren van je belastingaangifte. Een belastingaangifte is de verklaring die je doet aan de Belastingdienst over je inkomsten, je uitgaven, je vermogen, etc. Een belastingaangifte heeft gevolgen voor je belastingen, je toeslagen, je aftrekposten, etc. Een boekhouder kan je helpen met het optimaliseren van je belastingaangifte, zodat je zo min mogelijk belasting betaalt en zo veel mogelijk voordeel behaalt.
 • Het opstellen van een begroting. Een begroting is een schatting van de inkomsten en uitgaven die je verwacht te hebben voor een bepaalde periode, zoals een maand, een kwartaal, een jaar, etc. Een begroting helpt je om je financiële doelen te stellen, je financiële situatie te plannen, je financiële risico’s te beperken, etc. Een boekhouder kan je helpen met het opstellen van een realistische en haalbare begroting.
 • Het aanvragen van een lening. Een lening is een bedrag dat je leent van een bank, een kredietverstrekker, een familielid, etc. om te investeren in je bedrijf, zoals het kopen van een machine, het huren van een pand, het aannemen van personeel, etc. Een lening moet je terugbetalen met rente en aflossing. Een boekhouder kan je helpen met het aanvragen van een lening, door je te adviseren over de beste optie, de voorwaarden, de rente, de aflossing, etc. Een boekhouder kan ook je financiële gegevens, zoals je jaarrekening, je begroting, je prognose, etc. aanleveren bij de bank of de kredietverstrekker.
 • Het starten of stoppen van je bedrijf. Het starten of stoppen van je bedrijf is een belangrijke beslissing die veel financiële gevolgen heeft. Je moet bijvoorbeeld je bedrijf inschrijven of uitschrijven bij de Kamer van Koophandel, je bedrijf aanmelden of afmelden bij de Belastingdienst, je administratie opzetten of afsluiten, je klanten en leveranciers informeren, je voorraad verkopen of opkopen, etc. Een boekhouder kan je helpen met het starten of stoppen van je bedrijf, door je te begeleiden bij alle stappen, je te wijzen op de aandachtspunten, je te ondersteunen bij de afwikkeling, etc.

Wat voor boekhouders zijn er?

Er zijn verschillende soorten boekhouders, die zich onderscheiden door hun specialisatie, hun doelgroep, hun werkwijze, etc. De belangrijkste soorten boekhouders zijn:

Boekhouder voor ZZP

Een boekhouder voor ZZP is een boekhouder die gespecialiseerd is in het helpen van zelfstandigen zonder personeel (ZZP). Een ZZP’er is een ondernemer die alleen werkt, geen personeel in dienst heeft en meestal een eenmanszaak heeft. Een boekhouder voor ZZP kan een ZZP’er helpen met het verzorgen van de boekhouding, het doen van de belastingaangiften, het opstellen van de jaarrekening, het geven van financieel advies, etc. Een boekhouder voor ZZP kan ook rekening houden met de specifieke situatie, de wensen en de behoeften van een ZZP’er, zoals de kleineondernemersregeling, de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, etc.

Boekhouder voor BV

Een boekhouder voor BV is een boekhouder die gespecialiseerd is in het helpen van besloten vennootschappen (BV). Een BV is een rechtsvorm waarbij het bedrijf een eigen rechtspersoon is, los van de eigenaar of de aandeelhouder. Een boekhouder voor BV kan een BV helpen met het verzorgen van de boekhouding, het doen van de belastingaangiften, het opstellen en deponeren van de jaarrekening, het geven van financieel advies, etc. Een boekhouder voor BV kan ook rekening houden met de specifieke situatie, de wensen en de behoeften van een BV, zoals de vennootschapsbelasting, de dividendbelasting, de deelnemingsvrijstelling, etc.

Wat kost een boekhouder?

De kosten van een boekhouder hangen af van verschillende factoren, zoals de werkzaamheden, de frequentie, de complexiteit, de ervaring, de kwaliteit, etc. De kosten van een boekhouder kunnen ook variëren per boekhouder, per regio, per branche, etc. Er is dus geen vast antwoord op de vraag wat een boekhouder kost. Wel kun je een indicatie krijgen van de gemiddelde kosten van een boekhouder, door te kijken naar de tarieven, de pakketten, de offertes, etc. die boekhouders aanbieden. De volgende tabel geeft een voorbeeld van de gemiddelde kosten van een boekhouder voor een ZZP’er en een BV:

Werkzaamheid ZZP BV
Boekhouding per maand € 50 - € 150 € 100 - € 300
Omzetbelasting per kwartaal € 50 - € 100 € 100 - € 200
Inkomstenbelasting per jaar € 150 - € 300 n.v.t.
Vennootschapsbelasting per jaar n.v.t. € 300 - € 600
Jaarrekening per jaar € 200 - € 400 € 500 - € 1000
Loonadministratie per maand per werknemer € 10 - € 20 € 10 - € 20
Advies per uur € 50 - € 100 € 50 - € 100

Let op: dit zijn slechts richtprijzen en kunnen afwijken van de werkelijke kosten. De werkelijke kosten hangen af van de specifieke situatie, de wensen en de behoeften van de klant. Het is daarom verstandig om altijd meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken voordat je een boekhouder kiest.

Boekhouder offerte vergelijken

Een boekhouder offerte is een schriftelijke prijsopgave waarin de boekhouder aangeeft wat hij of zij voor je kan doen en hoeveel dat kost. Een boekhouder offerte kan je helpen om een goede boekhouder te vinden, door je inzicht te geven in de prijs, de inhoud, de voorwaarden, etc. van de boekhouder. Het is daarom belangrijk om meerdere boekhouder offertes aan te vragen en te vergelijken voordat je een boekhouder kiest. Om een boekhouder offerte te vergelijken, kun je de volgende stappen volgen:

1. Vraag boekhouder offertes aan

Vraag bij minimaal drie boekhouders offertes aan. Je kunt dit doen door online een formulier in te vullen, een e-mail te sturen, te bellen, etc. Geef zo duidelijk mogelijk aan wat je wilt dat de boekhouder voor je doet, hoeveel je wilt betalen, hoe vaak je contact wilt hebben, welke software je wilt gebruiken

2. Controleer de offertes

Controleer of de offertes compleet, correct en duidelijk zijn. Let op of de offertes alle werkzaamheden bevatten die je wilt, of de offertes de juiste tarieven hanteren, of de offertes de juiste btw vermelden, of de offertes de juiste voorwaarden hebben, etc.

3. Vergelijk boekhouder offertes

Vergelijk de offertes op basis van de prijs, de inhoud, de voorwaarden, etc. Let op of de offertes een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, of de offertes een goede service bieden, of de offertes een goede garantie hebben, etc.

4. Maak een keuze

Kies de boekhouder offerte die het beste bij je past. Let op dat je een duidelijke overeenkomst sluit met de boekhouder, waarin je afspraken maakt over de werkzaamheden, de vergoeding, de communicatie, de verantwoordelijkheden, etc.

Inhoudsopgave