Uitvaartverzorger zoeken?

Ontdek & vergelijk begrafenisondernemer offertes in de buurt

Alle uitvaartverzorgers in Nederland vergelijken

Een begrafenisondernemer zoeken kan lastig zijn, er zijn veel verschillende specialisaties, de kosten kunnen behoorlijk verschillen en er zijn behoorlijk veel uitvaartverzorgers in Nederland. Om je te helpen hebben we een bedrijvengids samengesteld met 339 uitvaartverzorgers die door heel het land actief zijn. Wil je direct zelf aan de slag en alle begrafenisondernemers in Nederland bekijken? Bezoek dan onze begrafenisondernemer bedrijvengids.

Uitvaartverzorger offerte vergelijken

Als je liever direct uitvaartverzorgers in de buurt wil beoordelen raden we je aan om 3 verschillende begrafenisondernemer offertes met elkaar te vergelijken. Bij ons kun je gemakkelijk een aanvraag doen om gratis en vrijblijvend uitvaartverzorgers te vergelijken op prijs, kwaliteit en specialisaties. Wil je eerst wat meer onderzoek doen en jezelf inlezen? Lees dan onze gids over een uitvaartverzorger vinden in 2024.

Betrouwbare

en geverifieerde bedrijven

Scherpste deal

Vraag gratis offertes aan

Actueel

Info en bedrijfsdata

+400.000

Mensen gingen u voor

Uitvaartverzorger nodig?

Een uitvaartverzorger is iemand die je helpt bij het regelen van een uitvaart. Een uitvaartverzorger kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden, zoals een begrafenis of een crematie, en zorgt ervoor dat alles volgens jouw wensen verloopt. Het kiezen van een goede uitvaartverzorger is belangrijk, want je wilt dat de uitvaart een waardig afscheid is van je dierbare. Maar hoe vind je een goede uitvaartverzorger? En waar moet je op letten bij het vergelijken van offertes? In dit artikel geven we je enkele tips en informatie over het zoeken van een uitvaartverzorger.

Hoe kan ik een goede begrafenisondernemer vinden?

Een goede begrafenisondernemer vinden is niet altijd makkelijk. Er zijn veel factoren die meespelen, zoals de kwaliteit van de dienstverlening, de kosten van een uitvaartverzorger, de locatie, de beschikbaarheid, de persoonlijke klik en de ervaringen van anderen. Om je te helpen bij het vinden van een goede begrafenisondernemer, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal je wensen en budget. Bedenk wat voor soort uitvaart je wilt, waar je de uitvaart wilt houden, hoeveel gasten je verwacht, welke extra diensten je wilt (zoals bloemen, muziek, catering, etc.) en hoeveel je maximaal wilt uitgeven.
 2. Vraag meerdere offertes aan. Je kunt online of telefonisch contact opnemen met verschillende uitvaartverzorgers in je regio en hen vragen om een vrijblijvende offerte. Zo kun je de prijzen en diensten vergelijken en een eerste indruk krijgen van de uitvaartverzorgers.
 3. Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Als je een aantal offertes hebt ontvangen, kun je een afspraak maken met de uitvaartverzorgers die je het meest aanspreken. Tijdens het gesprek kun je je wensen bespreken, vragen stellen, de sfeer proeven en kijken of er een goede klik is.
 4. Maak een keuze en sluit een overeenkomst. Na het gesprek kun je beslissen welke uitvaartverzorger je wilt inschakelen. Je kunt dan een overeenkomst tekenen waarin alle afspraken worden vastgelegd. Let goed op de voorwaarden, de annuleringsmogelijkheden en de eventuele bijkomende kosten.

Waarom uitvaartverzorgers inschakelen?

Uitvaartverzorgers inschakelen heeft verschillende voordelen. Een uitvaartverzorger kan je namelijk:

 • Ontzorgen. Een uitvaartverzorger neemt je veel werk uit handen, zodat je je kunt richten op het rouwproces en het afscheid nemen. Een uitvaartverzorger regelt alle praktische zaken, zoals het vervoer, de opbaring, de aangifte van overlijden, de rouwkaarten, de uitvaartplechtigheid, de condoleance, etc.
 • Adviseren. Een uitvaartverzorger kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden en keuzes die je moet maken bij het regelen van een uitvaart. Een uitvaartverzorger kan je informeren over de wet- en regelgeving, de kosten, de locaties, de rituelen, de muziek, de sprekers, etc.
 • Begeleiden. Een uitvaartverzorger kan je begeleiden tijdens het hele proces, van het eerste contact tot na de uitvaart. Een uitvaartverzorger is je aanspreekpunt, je vertrouwenspersoon en je steun. Een uitvaartverzorger kan je ook helpen met de nazorg, zoals het bedanken van de gasten, het versturen van de dankkaarten, het regelen van de asbestemming, etc.

Wat doet een uitvaartverzorger?

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger heeft verschillende rollen of taken om een uitvaart te verzorgen, zoals:

1. Ophalen van lichaam

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene wordt opgehaald van de plaats van overlijden en wordt overgebracht naar het mortuarium, de opbaring, de begraafplaats of het crematorium. Daarnaast zorgt een begrafenisondernemer ook voor de verzorging en de kleding van het lichaam.

2. Uitvaart- en condoleanceplechtigheid

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger organiseert de plechtigheid voor de uitvaart en eventueel ook voor de condoleance. Daarnaast regelt een uitvaartverzorger onder andere de locatie, de bloemen, de muziek, de sprekers, de rituelen, de foto’s of video’s, en het draaiboek, ook kan hij/zij fungeren als ceremoniemeester of spreker tijdens de plechtigheid.

3. Regelen van rouwauto

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger regelt het vervoer van de kist of de urn van de overledene naar de begraafplaats of het crematorium, hij/zij zorgt ook voor een passende rouwauto of rouwkoets, en eventueel ook voor volgauto’s of dragers.

4. Maken van een rouwbericht en/of rouwadvertentie

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger zorgt voor het opstellen en versturen van een rouwbericht naar de familie, vrienden en kennissen van de overledene. Een rouwbericht is een schriftelijke mededeling waarin het overlijden wordt aangekondigd en waarin informatie wordt gegeven over de uitvaart en de condoleance. Daarnaast kan een uitvaartverzorger er ook het plaatsen van een rouwadvertentie in een krant of op een website verzorgen.

5. Ondersteunen bij het maken van verschillende keuzes

Een begrafenisondernemer ondersteunt de nabestaanden bij het maken van verschillende keuzes die bij een uitvaart komen kijken, zoals:

 • Het kiezen tussen een begrafenis of een crematie
 • Het kiezen van een kist of een urn
 • Het kiezen van een begraafplaats of een crematorium
 • Het kiezen van een graf of een asbestemming
 • Het kiezen van een grafsteen of een gedenkteken
 • Het kiezen van bloemen, muziek, sprekers, rituelen

Een uitvaartverzorger geeft daarnaast graag advies en informatie over de verschillende mogelijkheden en kosten, en houdt rekening met de wensen en tradities van de overledene en de nabestaanden.

Wat regelt een uitvaartverzorger nog meer?

Naast de bovengenoemde taken, kan een uitvaartverzorger nog meer dingen regelen, zoals:

 • Het verzorgen van de aangifte van overlijden bij de gemeente en het aanvragen van de benodigde documenten, zoals de akte van overlijden, het verlof tot begraven of cremeren, en eventuele vergunningen voor bijzondere wensen.
 • Het zorgen voor de dankbetuigingen en de condoleanceregisters.
 • Het zorgen voor de catering voor na de plechtigheid, zoals het reserveren van een zaal, het bestellen van hapjes en drankjes, het regelen van bediening en servies, en het opruimen.
 • Het zorgen voor een gedenkboek, een gedenksteen of een gedenksieraad.
 • Het bieden van nazorg aan de nabestaanden, zoals het nabellen of bezoeken van de nabestaanden, het doorverwijzen naar professionele hulpverleners of lotgenotengroepen, het adviseren over het afwikkelen van de nalatenschap of het aanvragen van een uitkering.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart hangen af van veel factoren, zoals het soort uitvaart, de locatie, het aantal gasten, de extra diensten, etc. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland tussen de € 7.000 en € 10.000. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

Kostenpost Gemiddelde prijs
Uitvaartverzorger € 1.500 - € 2.500
Kist € 500 - € 1.000
Opbaring € 500 - € 1.000
Vervoer € 200 - € 500
Rouwkaarten € 100 - € 300
Bloemen € 100 - € 300
Uitvaartplechtigheid € 500 - € 1.500
Crematie of begrafenis € 1.000 - € 2.000
Grafsteen of urn € 500 - € 2.000
Catering € 500 - € 1.500
Dankkaarten € 100 - € 200
Totaal € 7.000 - € 10.000

Wat kost een crematie?

Een crematie is meestal goedkoper dan een begrafenis, omdat je geen grafkosten hoeft te betalen. De kosten van een crematie hangen af van de locatie, de duur, het aantal gasten, de asbestemming, etc. Gemiddeld kost een crematie in Nederland € 6.500. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

Kostenpost Gemiddelde prijs
Uitvaartverzorger € 1.500 - € 2.500
Kist € 500 - € 1.000
Opbaring € 500 - € 1.000
Vervoer € 200 - € 500
Rouwkaarten € 100 - € 300
Bloemen € 100 - € 300
Uitvaartplechtigheid € 500 - € 1.500
Crematie € 1.000 - € 1.500
Asbestemming € 100 - € 500
Catering € 500 - € 1.500
Dankkaarten € 100 - € 200
Totaal € 6.500

Wat kost een begrafenis?

Een begrafenis is meestal duurder dan een crematie, omdat je grafkosten moet betalen. De kosten van een begrafenis hangen af van de locatie, het soort graf, de grafrechten, de grafsteen, etc. Gemiddeld kost een begrafenis in Nederland € 9.000. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

Kostenpost Gemiddelde prijs
Uitvaartverzorger € 1.500 - € 2.500
Kist € 500 - € 1.000
Opbaring € 500 - € 1.000
Vervoer € 200 - € 500
Rouwkaarten € 100 - € 300
Bloemen € 100 - € 300
Uitvaartplechtigheid € 500 - € 1.500
Begrafenis € 2.000 - € 4.000
Grafsteen € 500 - € 2.000
Catering € 500 - € 1.500
Dankkaarten € 100 - € 200
Totaal € 9.000

Uitvaartverzorger offerte vergelijken

Als je meerdere offertes hebt aangevraagd bij verschillende uitvaartverzorgers, is het belangrijk om deze goed te vergelijken. Zo kun je de beste keuze maken voor de uitvaart van je dierbare. Maar waar moet je op letten bij het vergelijken van offertes? Hier zijn enkele tips:

1. Vergelijk uitvaartverzorger offertes

Zorg ervoor dat je offertes vergelijkt die dezelfde diensten en producten bevatten. Als een offerte veel goedkoper lijkt dan een andere, controleer dan of er geen kosten ontbreken of verborgen zijn. Vraag ook naar de kwaliteit en de garantie van de geleverde diensten en producten.

2. Let op de details

Lees de offertes goed door en let op de details, zoals de voorwaarden, de annuleringsmogelijkheden, de betalingswijze, de levertermijn, etc. Als je iets niet begrijpt of als je iets mist, vraag dan om opheldering of aanvulling.

3. Vraag om referenties

Het kan nuttig zijn om referenties te vragen aan de uitvaartverzorgers die je overweegt. Zo kun je de ervaringen van andere klanten horen en een beter beeld krijgen van de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de uitvaartverzorgers.

4. Volg je gevoel bij de uitvaartverzorger

Naast de prijs en de kwaliteit, is het ook belangrijk om je gevoel te volgen bij het kiezen van een uitvaartverzorger. Heb je een goede klik met de uitvaartverzorger? Voel je je begrepen en gerespecteerd? Vertrouw je de uitvaartverzorger? Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het maken van een goede keuze.

Begrafenisondernemer tarieven vergelijken

Als je een begrafenis wilt regelen, is het verstandig om de tarieven van verschillende begrafenisondernemers te vergelijken. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor de uitvaart van je dierbare. Maar hoe vergelijk je de tarieven van begrafenisondernemers? Hier zijn enkele tips:

 • Vraag om een gespecificeerde offerte. Een gespecificeerde offerte is een offerte waarin alle kostenposten apart worden vermeld. Zo kun je precies zien waar je voor betaalt en hoe de totaalprijs is opgebouwd. Een gespecificeerde offerte maakt het ook makkelijker om de offertes van verschillende begrafenisondernemers te vergelijken.
 • Let op de grafkosten. De grafkosten zijn een belangrijk onderdeel van de totale kosten van een begrafenis. De grafkosten bestaan uit de kosten voor het openen en sluiten van het graf, de grafrechten en de onderhoudskosten. De grafkosten kunnen sterk verschillen per gemeente, per begraafplaats en per soort graf. Vraag daarom altijd naar de grafkosten bij de begrafenisondernemer of bij de begraafplaats.
 • Vergelijk de kwaliteit. Naast de prijs, is ook de kwaliteit van de begrafenisondernemer belangrijk. Je wilt immers dat de uitvaart goed en respectvol wordt verzorgd. De kwaliteit van de begrafenisondernemer kun je beoordelen op basis van de ervaring, de opleiding, de certificering, de klanttevredenheid en de persoonlijke benadering. Je kunt ook online reviews lezen of referenties vragen aan de begrafenisondernemer.
 • Onderhandel over de prijs. Als je een offerte hebt ontvangen van een begrafenisondernemer, kun je proberen om te onderhandelen over de prijs. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een korting, een betalingsregeling, een gratis dienst of een extra dienst. Het kan geen kwaad om te vragen, maar wees wel redelijk en respectvol. De begrafenisondernemer heeft ook zijn eigen kosten en marges.

Inhoudsopgave