Facebook fors hoger op Wall Street, Apple verspeelt openingswinst

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten de handel uitgegaan. Vooral Facebook scoorde goed met zijn kwartaalcijfers. Apple zag een eerdere winst geheel verdampen, ondanks de gestegen omzet en winst die de iPhone-maker rapporteerde.

Facebook sloot uiteindelijk 7,3 procent hoger. Het socialemediabedrijf verdiende afgelopen kwartaal veel meer geld aan advertenties, omdat meer onlinereclame werd verkocht tegen hogere prijzen. Dat leidde tot een stevige groei van de omzet en een winst die net niet verdubbelde.

Aanvankelijk leken ook de kwartaalcijfers van Apple goed te vallen bij beleggers. Maar een eerdere winst van 2,6 procent verdween en het aandeel eindigde uiteindelijk een fractie onder zijn slotstand van een dag eerder. Mogelijk spelen zorgen over chiptekorten een rol, die voor financiële tegenvallers kunnen zorgen bij de productie van iPads en iMacs.

De Dow-Jonesindex ging 0,7 procent hoger de handel uit op 34.060,36 punten. De brede S&P 500 won ook 0,7 procent tot 4211,47 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 14.082,55 punten.

Beleggers verwerkten ook het nieuwe groeicijfer van de Amerikaanse economie. Die groeide met 6,4 procent in het eerste kwartaal als die stijging denkbeeldig over een heel jaar wordt doorgetrokken. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal ging het om een toename van het bruto binnenlands product van 1,6 procent. Daarbij hielp onder andere het forse economische steunpakket om de coronacrisis te beteugelen, dat veel consumenten er toe aanzette meer te kopen.

Dat merkte ook creditcardmaatschappij Mastercard, dat de omzet in het eerste kwartaal weer zag toenemen dankzij de coronacheques die Amerikanen tot aankopen moesten aanzetten. Het aandeel verloor desondanks 1,7 procent. McDonald’s verkocht vooral op de Amerikaanse thuismarkt meer fastfood en liet een winst van 1,2 procent zien.

De euro was 1,2126 dollar waard, tegenover 1,2109 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent meer waard op 64,96 dollar. Brentolie won 1,8 procent tot 68,49 dollar per vat.