Russische centrale bank houdt rente op 20 procent

Foto: ANP

De Russische centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief op 20 procent. Sinds het land Oekraïne is binnengevallen gaat het gebukt onder zware economische sancties. Om de koersval van de Russische roebel en hogere inflatie tegen te gaan, werd de rente eind vorige maand ruim verdubbeld.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder deze week nog dat zijn land een “economische blitzkrieg” heeft overleefd van internationale sancties. Hij waarschuwde daarbij wel dat Rusland te maken krijgt met een oplopende werkloosheid en inflatie nu het land zich aan de nieuwe realiteit aanpast. De nieuwe situatie zal volgens Poetin “diepgaande structurele veranderingen” in de Russische economie vereisen.

Poetin erkende dat “stijgende prijzen het inkomen van mensen ernstig aantast”. De regering heeft volgens hem voldoende middelen om de kosten te dekken zonder geld bij te drukken. Hij trad daarbij niet in detail.

Het Russische staatspersbureau TASS meldde vrijdag dat Russen tot het einde van het jaar geen aandelen in Russische bedrijven mogen kopen van buitenlanders zonder toestemming van de centrale bank. Het is onderdeel van een pakket maatregelen om de Russische economie te beschermen.

De Russische centralebankbaas Elvira Nabiullina komt vrijdagmiddag nog met een toelichting op het rentebesluit. Poetin wil de econome, die de centrale bank leidt sinds 2013, herbenoemen.