Nederlandse ministers praten in Golfregio over gaslevering

Foto: ANP

Tijdens een bezoek volgende week aan de Golfregio praten ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ook over mogelijke leveranties van vloeibaar gemaakt gas (lng) als alternatief voor Russisch gas. Het onderwerp stond niet op de agenda van het bezoek, maar is er vanwege de actualiteit aan toegevoegd, aldus een woordvoerder van Schreinemacher.

De bewindslieden gaan mee met een al lang geplande handelsmissie naar Abu Dhabi en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. De missie staat in het teken van duurzame energie, water en de circulaire economie. Vervolgens reist Schreinemacher ook nog naar Oman. Ook daar zal het onderwerp lng aan de orde komen. Het kabinet wil voor de komende winter meer gas importeren uit andere landen dan Rusland en zorgen dat de gasopslagen goed gevuld zijn.

De Europese Unie wil na de Russische inval in Oekraïne de afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland snel verminderen. Daarom reizen meer bewindslieden uit Europese landen naar de Golf. Dit weekend gaat een Duitse minister naar de regio, meldt persbureau dpa. Onlangs ging de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken ook al hierheen om te spreken over een toename van de lng-leveringen.

Qatar is zaterdag ook de eerste bestemming van de Duitse minister Robert Habeck (Economische Zaken en Klimaat) als onderdeel van inspanningen om Duitsland minder afhankelijk te maken van gas uit Rusland. Qatar is een van ’s werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas. Lng kan een interessant alternatief zijn voor de Duitse energievoorziening, maar momenteel gaat het gas van Qatar vooral naar Azië.

Duitsland heeft meer vloeibaar gas nodig voor de lng-terminals die het wil bouwen, heeft Habeck aangegeven. Daar voegde hij wel aan toe dat deze fossiele brandstof alleen “tijdelijk en op korte termijn” mag worden gebruikt, als een soort tussenfase naar duurzamere energiebronnen. De Bündnis 90/Die Grünen-politicus ziet kansen in een overgang van conventioneel aardgas naar groene waterstof en heeft ook gezegd dat de oorlog in Oekraïne deze overgang urgenter heeft gemaakt.

In Qatar spreekt Habeck onder meer met emir Tamim bin Hamad al-Thani en met diverse ministers. Zondag reist hij verder naar de Verenigde Arabische Emiraten waar hij ook nog verschillende ministers zal ontmoeten. Naast economische onderwerpen zullen tijdens de gesprekken ook mensenrechtenkwesties aan de orde komen, heeft Habecks ministerie laten weten.