IEA: leden gaan veel minder olie en gas kopen van Rusland

Foto: ANP

Grote importeurs van olie en gas gaan een stuk minder invoeren uit Rusland. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekendgemaakt, waarvan onder meer de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en Japan lid zijn. Elk lid maakt plannen om zijn afhankelijkheid van Rusland af te bouwen vanwege de invasie van Oekraïne, zei IEA-directeur Fatih Birol na afloop van een bijeenkomst in Parijs.

Hij noemde daarbij geen specifieke doelen of percentages. De Amerikaanse president Joe Biden gaat binnenkort bekendmaken hoeveel vloeibaar gemaakt gas zijn land naar Europa gaat verschepen om de afhankelijkheid van de EU van Russisch gas af te bouwen. De Europese Commissie wil dat de landen van de Europese Unie dit jaar al veel minder aardgas kopen van Rusland wegens de oorlog.

Eerder deze maand gaven de leden van het IEA ruim 60 miljoen vaten aan oliereserves vrij om de verstoringen in de bevoorrading als gevolg van de Russische invasie te compenseren. Dat aantal kan worden opgevoerd als het nodig is. Door de oorlog zijn de prijzen van olie en gas fors gestegen.