ASML blijft bij groeiplan ondanks stappen in exportbeperking China

Foto: ANP

Chipmachinemaker ASML ziet vooralsnog geen reden om zijn groeiverwachting voor dit jaar los te laten, nu overheden stappen zetten om de export van geavanceerde halfgeleiders naar China te beperken. “Op basis van wat we nu weten zal het geen gevolgen hebben voor de omzet van dit jaar”, zegt een woordvoerster.

Zij wijst erop dat er nog heel weinig bekend is en dat alle details nog moeten worden ingevuld. “Wij moeten nu in gesprek met de relevante ministeries en kijken wat het nu precies inhoudt.”

Persbureau Bloomberg meldde vrijdagavond op basis van ingewijden dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hebben bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden te leggen. De afspraken moeten nog wettelijk vastgelegd worden en daar kunnen nog maanden overheen gaan.

Premier Mark Rutte liet vrijdag weten dat het kabinet niet erg happig is op het prijsgeven van de details van de overeenkomst met de Amerikanen en Japanners. “Het is maar zeer de vraag als daar wat uitkomt, of dat dan heel zichtbaar wordt”, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

ASML rekent op een omzettoename voor dit jaar van meer dan 25 procent, maakte het concern afgelopen woensdag bekend bij de publicatie van zijn jaarcijfers. Volgens het bedrijf is de vraag naar chipmachines nog altijd hoger dan ze kan leveren.

Voorlopig blijft het bedrijf zakendoen met China. “De bedrijfsactiviteiten van ASML wereldwijd worden voortgezet. Wat we nu nodig hebben, is stabiliteit en vertrouwen in onze branche om verdere verstoringen in de wereldwijde halfgeleiderindustrie te voorkomen”, meldt ASML in een verklaring.

Het concern is verreweg de grootste leverancier van chipmachines ter wereld en de enige die de geavanceerde EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste soorten chips.

De Amerikaanse regering wil de verkoop van hoogwaardige chiptechnologie aan China al langer beperken, om te voorkomen dat het land met de allernieuwste chips steeds geavanceerdere wapens kan maken. Daarbij kijkt de regering van president Joe Biden nadrukkelijk naar Nederland, omdat in Veldhoven chipmachinemaker ASML is gevestigd. Dat bedrijf loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van machines voor het maken van chips. Ook Japan heeft met Nikon een belangrijk bedrijf in de productieketen in huis.