ING grote winnaar in hogere AEX, Pharming onderuit na cijfers

Foto: ANP

ING was donderdag de grote winnaar bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De bank profiteerde afgelopen kwartaal flink van de gestegen rente en zag de nettowinst bijna verviervoudigen. Om de aandeelhouders te belonen gaat het financiële concern ook voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Concurrent ABN AMRO meldde eerder ook al een forse winsttoename, ondanks de recente onrust in de bankensector.

ING (plus 3,7 procent) had eveneens weinig last van de onrust in de bankensector. Die onrust ontstond toen enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse in de problemen kwamen en gered moesten worden. Volgens topman Steven van Rijswijk bleven klanten van ING vertrouwen houden in de bank en ging het juist goed met het aantrekken van nieuwe klanten, vooral in Duitsland.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,9 procent in de plus op 754,78 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 925,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,6 procent bij. Londen bleef vlak in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England.

Naast ING behoorde betaalbedrijf Adyen tot de kopgroep van de AEX, met een plus van 2,8 procent. Ahold Delhaize stond in de staartgroep met een verlies van 1,2 procent. Analisten van de Britse bank HSBC haalden het supermarktconcern, dat woensdag met resultaten kwam, van hun kooplijst af. Philips heeft met de vakbonden een cao-akkoord bereikt. Daarmee zijn de stakingen van de baan. Het aandeel, dat ex dividend noteerde, daalde 0,8 procent.

In de MidKap zakte SBM Offshore 2,5 procent. De maritiem dienstverlener boekte in het eerste kwartaal bijna een kwart minder omzet. Bij de kleinere bedrijven kelderde Pharming ruim 14 procent. De biotechnoloog zag de inkomsten afgelopen kwartaal dalen en dook in de rode cijfers.

In Frankfurt zakte Bayer dik 6 procent. Het Duitse chemiebedrijf is somberder geworden over de winst dit jaar omdat de prijzen van zijn onkruidbestrijdingsmiddelen dalen. Volkswagen verloor 5 procent na de chaotisch verlopen aandeelhoudersvergadering van het Duitse autoconcern. Demonstranten grepen die aan om het bedrijf aan te spreken op zijn klimaatplannen en zijn aanwezigheid in China waar mensenrechten worden geschonden. Ook grote investeerders hadden kritiek op het bestuur.

De euro was 1,0925 dollar waard, tegen 1,0974 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 73,20 dollar. Brentolie kostte ook 0,9 procent meer, op 77,10 dollar per vat.