CBS-econoom: stijgende lonen kunnen de economie weer aanjagen

Foto: ANP

Hoewel de economie behoorlijk is gekrompen in het eerste kwartaal, maakt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zich nog geen grote zorgen. Hij wijst erop dat de lonen nu harder stijgen dan de prijzen. Dat kan leiden tot economisch herstel. “En er komen nog steeds een heleboel banen bij, dat is ook goed voor de koopkracht.”

Dinsdag werd bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7 procent is gekrompen vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar. Volgens het CBS kwam dit vooral door een afzwakkende wereldhandel. De consumptie van huishoudens bleef het afgelopen kwartaal gelijk. “De prijzen zijn zo hoog geworden dat consumenten weinig ruimte meer hebben om meer dingen aan te schaffen”, merkt Van Mulligen op.

Volgens hem maakt de consument ook een pas op de plaats na de onstuimige groei na corona. “Er is toen een Inhaalslag gemaakt met restaurantbezoeken en vakanties. Dat inhaaleffect lijkt wel wat voorbij”, stelt de econoom.

Wat consumenten gaan merken van de economische krimp is volgens Van Mulligen nog moeilijk te zeggen. Hij voorziet wel dat de economie een opsteker kan krijgen van het recordaantal banen in Nederland. “Meer banen betekent meer werk en dat betekent meer inkomen. Dat kan ervoor zorgen dat de consumptie in de komende periode wel weer toeneemt.” Volgens hem is het ook goed mogelijk dat als andere landen om ons heen blijven groeien, Nederland ook wel weer aanhaakt.

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde eerder dat de economie dit jaar met 1,6 procent groeit. “Om dat te halen moeten we wel wat inhalen”, besluit Van Mulligen.

Econoom Marcel Klok van ING denkt dat de CPB-groeiverwachting neerwaarts bijgesteld moet worden. Hij noemt de krimp in het eerste kwartaal een tegenvaller. Toch verwacht hij wel enig herstel in het huidige kwartaal waardoor een recessie vermeden wordt. Daarvan is sprake bij twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp.

Klok wijst erop dat de gaswinning afgelopen kwartaal flink afnam, terwijl ook de ICT-sector, recreatie en cultuur en industrie krompen. Dat heeft een negatief effect op de economische cijfers. Ook hebben bedrijven hun voorraden verkleind, ook dat drukt op de economie.

ING verwacht voor het tweede kwartaal een plusje. “We hebben een overheid die geld blijft uitgeven. Er komen nog veel extra uitgaven, bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg. En ondanks dat het slechter gaat met de wereldeconomie, verwacht ik wel dat de export weer gaat aantrekken”, aldus Klok.