Milieudefensie teleurgesteld over klimaatplannen FrieslandCampina

Foto: ANP

Milieudefensie Jong heeft actiegevoerd bij het hoofdkantoor van zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort. Actievoerders gingen daar het gesprek aan met topman Jan Derck van Karnebeek over de klimaatplannen van zijn bedrijf. “Op de vraag of FrieslandCampina zich wil committeren aan het klimaatakkoord kregen we een harde nee”, zegt campagnecoördinator Nina Gulien na afloop. Maar volgens het zuivelbedrijf voldoen de klimaatplannen wel degelijk.

Van Karnebeek werd door Milieudefensie uitgenodigd symbolisch een penalty te nemen. Raak schieten was voor de ongeveer dertig aanwezige actievoerders van Milieudefensie een toezegging dat FrieslandCampina zich zal houden aan de afspraken uit het akkoord.

Ondanks dat de topman drie keer miste, zegt hij het klimaatakkoord wel te onderschrijven. “De verdere verduurzaming van FrieslandCampina, onder andere door het uitvoeren van ons klimaatplan, is en blijft een belangrijk onderdeel van onze strategie”, legde Van Karnebeek uit. “Onze ambitie is om in 2050 netto-klimaatneutraal te produceren. Ons klimaatplan richt zich op 2030, een eerste mijlpaal, waarbij we samen met onze leden in de afgelopen jaren al forse stappen hebben gezet.”

Zo wil FrieslandCampina de CO2-uitstoot van de wereldwijde productie en transport in 2030 met 63 procent terugdringen ten opzichte van 2015. De uitstoot door leden van het bedrijf moet tegen die tijd met 33 procent zijn teruggebracht. De doelen zijn volgens FrieslandCampina gevalideerd door het Science Based Targets-initiatief (SBTi), dat doelstellingen voor CO2-vermindering van bedrijven beoordeelt en controleert op basis van klimaatwetenschap.

Milieudefensie eist echter een CO2-reductie van 45 procent ten opzichte van 2019 over de gehele breedte, dus ook voor wat betreft de uitstoot van leden. “Het naleven van het Klimaatakkoord van Parijs is wel het minste wat FrieslandCampina kan doen om de opwarming van de aarde met 1,5 graad te voorkomen. Met de hitterecords die nu wereldwijd worden verbroken is gedurfde actie nodig. Bedrijven moeten nu gaan handelen, ook FrieslandCampina”, aldus Gulien.

Milieudefensie voerde de afgelopen tijd vaker actie bij grote bedrijven, zoals Ahold Delhaize, Tata Steel en ING. In 2021 oordeelde de rechter dat Shell zich moet houden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Milieudefensie probeert met die uitspraak andere grote Nederlandse bedrijven over te halen, terwijl de organisatie zich voorbereidt op een nieuwe rechtszaak.