Incassobureau: Big Bazar heeft al zeker 29 miljoen aan schulden

Foto: ANP

Koopjesketen Big Bazar had vorige maand al een schuld van bijna 29 miljoen euro. Dat meldt Joost Konings, directeur van incassobureau Invorderingsbedrijf Amsterdam, op basis van documenten die de retailer zelf bij de rechtbank heeft ingediend. Ook zou Big Bazar daarin hebben bekendgemaakt dat elf bedrijven, vooral winkelverhuurders, een faillissementsaanvraag hebben gedaan.

Volgens Konings is de schuld inmiddels verder opgelopen, omdat Big Bazar ook de huren voor september niet zou hebben betaald. De koopjesketen heeft een afkoelingsperiode aangevraagd om afspraken te maken met schuldeisers en te reorganiseren. De rechtbank doet hier vrijdagmiddag uitspraak over.

Konings zegt dat schuldeisers hopen dat Big Bazar de afkoelingsperiode niet krijgt en failliet gaat. “Zij hebben het geld dat zij nog moeten krijgen toch al afgeschreven. Zij willen nu vooral hun pand en goederen terug.”

De keten heeft het de laatste tijd moeilijk. Steeds meer partijen klaagden dat de onderneming rekeningen niet meer betaalde. Big Bazar weet de eigen uitdagingen onder meer aan de fikse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij de keten. Meerdere huurbazen waren al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden. Ook begonnen leveranciers zenuwachtig te worden.