Italiaanse regering somberder over groei economie

Foto: ANP

De regering van de Italiaanse premier Giorgia Meloni is somberder gestemd over de economische groei dit jaar en volgend jaar. De groeiverwachting voor dit jaar werd dinsdag verlaagd naar 1 procent, terwijl eerder op 1,2 procent werd gerekend. Voor volgend jaar wordt nu een groei van 1,2 procent verwacht waar eerder werd uitgegaan van 1,4 procent.

Minister van Economische Zaken Giancarlo Giorgetti bracht de cijfers naar buiten. Italië is de op twee na grootste economie van de eurozone. De groei wordt onder meer geremd door de hogere rentes, maar ook de afkoelende wereldhandel en inflatie spelen een rol.

De overheid is wel positiever gestemd dan de Italiaanse centrale bank, want die voorspelt voor dit jaar een groei van 0,6 procent.

Verder denkt Rome dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 4,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en op 3,7 procent in 2025. Dat was vorig jaar nog 7,2 procent. De Europese Unie stelt dat het begrotingstekort van een lidstaat niet hoger dan 3 procent mag zijn.