Flink verlies grote bank JPMorgan Chase op Wall Street na cijfers

Foto: ANP

JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, ging vrijdag fors omlaag op de aandelenbeurzen in New York die ook met stevige minnen zijn gesloten. De bank kwam met kwartaalcijfers, net als de grote branchegenoten Citigroup en Wells Fargo. Die banken lieten eveneens koersverliezen zien.

Het aandeel JPMorgan Chase eindigde 6,5 procent lager. Topman Jamie Dimon waarschuwde namelijk dat de positieve impact van de hoge rente op de winstgevendheid in de toekomst gaat afnemen. Banken profiteren van de hoge rente doordat ze meer geld vragen voor leningen dan ze aan rente uitkeren op spaarrekeningen, maar bij een renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank zal dat minder worden.

Wells Fargo en Citigroup zakten tot 1,7 procent. Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America, die volgende week resultaten publiceren, werden tot 2 procent lager gezet.

De algehele stemming op Wall Street was ook negatief door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Iran zou volgens inlichtingendiensten binnen 48 uur een directe aanval op Israëlisch grondgebied willen uitvoeren. Israël heeft al gezegd terug te zullen slaan.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een koersverlies van 1,2 procent op 37.983,24 punten. De brede S&P 500 daalde 1,5 procent tot 5123,41 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,6 procent tot 16.175,09 punten.