Franse premier: hervormingen moeten begrotingstekort terugdringen

Foto: ANP

De Franse overheid zal het begrotingstekort terugdringen, mede door verdere hervormingen van bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Dat heeft de Franse premier Gabriel Attal gezegd op de Franse televisie. Hij reageerde daarmee op het verlagen van de Franse kredietwaardigheid op vrijdag door kredietbeoordelaar S&P Global.

S&P zei dat het Franse begrotingstekort de komende jaren hoger zal uitvallen dan eerder verwacht. Volgens het kredietbureau zal Frankrijk de doelstelling om het tekort in 2027 te verlagen tot onder de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) niet halen. De Franse rating gaat nu van AA naar AA-.

Maar Attal zei dat onder meer plannen om de werkloosheidsuitkeringen te hervormen zullen helpen. Die regels moeten strenger worden zodat meer mensen aan het werk gaan. Dat zal weer meer inkomsten voor de overheid opleveren. Hij stelde dat aan het begin van het presidentschap van Emmanuel Macron het tekort onder de 3 procent kon worden gebracht en dat Macron dit weer kan doen. Vorig jaar bedroeg het Franse tekort 5,5 procent.